Ceylon Nuwara Eliya FOP fekete tea

Ceylon Nuwara Eliya FOP fekete tea
Származás: 
Tea típusa: 
100g
2 380 Ft
-+

Raktáron, azonnal szállítható!

Személyes átvétel üzleteinkben:

1024 Budapest, Fény u. 1. - Telefon: (06 20) 290 5393
H-Sz: 9:30 - 19:30

1103 Budapest, Örs Vezér Tere, Árkád Bevásárlóközpont, alsó szint - Telefon: (06 20) 290 6293
H-Sz: 10:00 - 21:00, V: 10:00 - 19:00

GLS házhoz szállítás: szállítási költség: 1280 Ft + 390 Ft utánvét díj
GLS CsomagPont átvétel: szállítási költség: 990 Ft + 390 Ft utánvét díj

Ha online fizet, vagy előre utal, akkor nem kerül felszámolásra az utánvét díja!

Leírás

Füstszínű, középhosszú leveleit leöntve egy selymes főzetet kapunk, a korty közepén friss gyümölcsös - talán meggyes - ízekkel. A ceyloni teák közül egy gyengébb, alacsonyabb koffeintartalmú fajta, akár délutáni teánk is lehet. 

Koffeintartalom: közepes. Elkészítési mód: egyszer leönthető

A legtisztább, legkönnyebb teákat termelő magasföldi Nuwara Eliya tartományból származó szállítmány. A magas frekvenciákon érződő fanyar keserűséget és erősséget bársonyosan fűszeres aroma és enyhe karamelles íz egészíti ki.

A fekete tea egészében fermentált, a polifenoljai átalakultak (a színért felelős) tearubiginekké (ez az ízért felelős) és teaflavonoidokká. Az erősebb típusokat, pl az assami teák, tejjel és / vagy cukorral is ihatjuk, ám a selymesebb teákat, pl az első szedésből származó Darjeelinget, a maga természetességében célszerű megkóstolni, mielőtt bármit hozzáadnánk. A legismerebb fekete teákat Indiában és Srí Lankán készítik, de nagy népszerűségük miatt már Kínában is terjesztik.

Ceylon:
Kandy: Az első teaültetvényt 1867-ben létesítették itt. A 750-1200 m-es magasságban növő teacserjék közepes méretűek. Erős, robusztus leveleiket gyakran használják teakeverékekhez, például Earl Grey-hez és English Breakfasthez.
Dimbula: Dimbula a Nyugati-felföld hegyvidéki területén fekszik. A tea itt 1000-1700 m-en terem, és magas termesztésűként osztályozzák; erős, gazdag, testes ízvilága van. 
Uva: A Keleti-felföldön elterülő, az első teaültetvénynek otthont adó, 1000-1700 m-en fekvő Uva területén a szeles évszak jelentős hatással van a tealevelekre. A rügyek a légmozgás miatt bezárulnak, így a növény könnyebben megtartja a nedvességtartalmát. A levél ettől édesebb lesz, ami felsrófolja a tea árát is.
Nuwara Eliya: A Középső-felföldön, 2000 m-es magasságban fekvő Nuwara Eliya teái magas termesztésűeknek számítanak. A rügyek lassabban fejlődnek ebben a magasságban, ami édes, gyümölcsös ízt eredményez. A régióban az ezüstrügyű fehér tea mellett hagyományos fekete teát is készítenek.

Az 1860-as évekig Srí Lanka (akkori nevén Ceylon) szigetének legfőbb árucikke a kávé volt. 1869-ben azonban a kávérozsda nevű üszöggomba csaknem az összes kávécserjét kipusztította, így a teljes összeomlás elkerülése érdekében az ültetvényeseknek más termény után kellett nézniük. A Loolecondera Estate tulajdonosai már az 1850-es évek végén érdeklődtek a teatermesztés iránt, és akkortájt a szigetre érkezett skót James Taylort bízták meg azzal, hogy a következő évben 7,6 hektáron vesse el az első teamagvakat. Taylor Észak-lndiában sajáttotta el a teatermesztés alapjait, és kezdetleges kísérleteket is folytatott bungalójának verandáján, ahol az asztalon, kézzel sodorta a tealeveleket. Az oxidálódott leveleket faszéntüzeléssel fűtött agyagkemencében hevítette, amelybe drót tálcán tolta be a levéladagokat. Az első teáit helyben árusította, és a helyiek finomnak találták őket. 1872-ben Taylor már teljesen felszerelt gyárral rendelkezett, jó minőségű teáit igen jó áron sikerült értékesítenie a londoni árverésen. Eltökéltsége és elhivatottsága nagyban közrejátszott abban, hogy a tea mint árucikk ismertté váljon Ceylon szigetén. A termelés 10 kilogrammról 80 tonnára nőtt húsz év alatt, majd a század végére közel 23 ezer tonnára nőtt.

A ceyloni teaültetvények nagy része 900—2400 méteres tengerszint feletti magasságban húzódik a sziget délnyugati részén, Colombótól keletre és a legnyugatibb országrészben, Galle körzetében. A forró, páradús fennsíkokon és hegyeken a teacserje hét-nyolc naponta hoz új hajtásokat, és egész évben szüretelhető. A legjobb termést a keleti körzetekben június közepétől augusztus végéig, a nyugati részeken pedig február elejétől március közepéig adják az ültetvények

Brit vállalatok kezében volt 1971 -ig a sziget csaknem összes teabirtoka. Ekkor a Srí Lanka-i kormány földreformot hajtott végre, amellyel állami ellenőrzés alá került az ültetvények zöme.

Legismertebb termőterületek: Dimbula, Galle, Nuwara Eliya, Ratnapura, Uva. A legtöbb vállalat ma is értékesít ceyloni teakeveréket Ceylon Orange Pekoe kategóriában.

Mire is elég 100 gr. teafű?

Nehéz pontos képet adni arról, hogy 100 gr. teafűből hány csésze (3 dl) tea készíthető, hiszen izléstől függően a világ más-más részein a különböző teák esetében jelentős különbségeket figyelhetünk meg.

Az útmutatásunk így a saját ízlésünket tükrözi, mi általában az erősebb főzeteket részesítjük előnyben, így általánosságban fekete és zöld teából 35 csésze (a jobb minőségű zöld teáknál több leöntés is készíthető ugyanabból a fűből), gyümölcsteákból 25 csésze sűrűbb, savasabb főzet készíthető.

Hasonló teák

Ceylon Orange Pekoe fekete tea
1 900 Ft
Ceylon Uva Bombagalla fekete tea
2 650 Ft
Assam Golden Tips TGFOP indiai fekete tea
2 350 Ft
Assam Noble Blend FTGFOP indiai fekete tea
2 500 Ft
Assam TGBOP indiai fekete tea
1 890 Ft
Darjeeling Automnal GFOP fekete tea
2 750 Ft

Vásárlóink véleménye