Lung Ching zöld tea
4 950 Ft |
Raktáron, azonnal szállítható!
Személyes átvétel üzleteinkben:
1024 Budapest, Fény u. 1. - Telefon: (06 20) 290 5393
H-Sz: 9:30 - 19:30
1103 Budapest, Örs Vezér Tere, Árkád Bevásárlóközpont, alsó szint - Telefon: (06 20) 290 6293
H-Sz: 10:00 - 21:00, V: 10:00 - 19:00
GLS házhoz szállítás: szállítási költség: 1280 Ft + 390 Ft utánvét díj
GLS CsomagPont átvétel: szállítási költség: 990 Ft + 390 Ft utánvét díj
Ha online fizet, vagy előre utal, akkor nem kerül felszámolásra az utánvét díja!
Leírás
A Lung Ching, vagy másnéven Sárkánykút több szempontból is kiemelkedik álltalában, és a mi kínálatunkat tekintve is a zöld teák közül. Egyrészt az egyik legrégebb óta, valamint a mai napig hagyományos módszerekkel készített teafű, melyhez, mint minden ősi fajtához egy legenda is tapad.
Termőhely magasság: 100-300 m
Régió: Zhejiang, Hangzhou, Fuyang
Szedés: április-június
Levél: világostól a sötétzöldig, hosszúkás, lapos, közepes méretű.
Főzet: aranysárgától a zöldig terjedő színű.
Történt ugyanis egyszer, több ezer évvel ezelőtt, egy kis kínai faluban, hogy egy szárazabb időszakban egy leleményes szerzetes hosszú, őszinte imáit meghallgatva szavára az ég végre esőt adott. Ez az esővíz a templom melletti kútat is feltöltötte, melyben az addigi és a friss víz elegyedéséből egy igazi sárkány jelent meg a szerzetes legnagyobb meglepetésére. Természetesen a teaföld egy részét ebből a kútból öntözte hát meg, mely egy addig sosem kóstolt aromát csalt elő a levelekből. A történetet a Sárkánykút név őrzi számunkra.
De vajon mi is oly különleges ebben a méltán híres teafűben? Nos, a válasz a mai napig hagyományos módszerrel, azaz a wok-ban való pirításban (másnéven utószárítás) rejlik. A teamester kezében ott van a nemzedékről-nemzedékre szálló titok, hogy pontosan hogyan kell végezni a teafű feldolgozásánák ezen állomását. Az eredmény pedig: hosszúkás, lapított, sárgás-zöld teafű, jellegzetes virágos-kukoricás, pörkölt illattal.
Mint minden teánál, a Lung Ching-nél is természetes előfordul, hogy az egyik szüret jobb, vagy sajnos rosszabb, mint az előző évi. Az elmúlt években észrevettük, hogy az általunk kínált fajta eltér a megszokottól. Elindult egy sáfrányos, kissé fáradt íz felé azonban a legutóbbi kóstolásunkkor észrevettük az abszolút pozitív változást. Újra beszámolhatunk a testes, kukoricás-vajas ízjegyekről, melyet a pörkölt íz kerekít ki igazán. A megszokotthoz képest alacsonyabb, 50-60°C-os vízzel javasoljuk az elkészítést. A négy-ötszöri felöntés azonban garantált! Mi több, még cold brew-ként, azaz hidegeljárással készítve is megéri kipróbálni ezt a teát, hisz szép, kerek, virágos aromákat csalhatunk elő vele!
Mire is elég 100 gr. teafű?
Nehéz pontos képet adni arról, hogy 100 gr. teafűből hány csésze (3 dl) tea készíthető, hiszen izléstől függően a világ más-más részein a különböző teák esetében jelentős különbségeket figyelhetünk meg.
Az útmutatásunk így a saját ízlésünket tükrözi, mi általában az erősebb főzeteket részesítjük előnyben, így általánosságban fekete és zöld teából 35 csésze (a jobb minőségű zöld teáknál több leöntés is készíthető ugyanabból a fűből), gyümölcsteákból 25 csésze sűrűbb, savasabb főzet készíthető.