Tea hírek

Tea hőmérő
Egyre többször hallani manapság, hogy nem szabad a vizet forráspontig melegíteni teakészítéskor. Akik ezt mondják azzal érvelnek miszerint a víz oxigéntartalma elveszik a forralás során, így lapos tompa ízű tea lesz az eredmény.
Vizsgáljuk meg ezt a mítoszt. Talán leghasznosabb megközelítés, ha kicsit mérnökké válunk és megnézzük mi is történik a vízzel a forralás során. Melegítéskor a víz folyamatosan veszíti el oxigéntartalmát. Amint elérjük a 40° C hőmérsékletet már olyan alacsony az oxigéntartalom, hogy a forráspontig történő további veszteség gyakorlatilag jelentéktelen.  Ennek kémiai...
Ajándék ötletek - tea díszdobozban
Közeleg az ajándékozási szezon, sokaknak nem kis fejtörést okozva. Néhány izgalmas ajándék ötletet szeretnénk bemutatni a teázás világából. Tekintve hogy a víz után a tea a második legnépszerűbb ital a világon, sokaknak szerezhetünk örömet vele könnyebben mint gondolnánk. Nagyon sokan fogyasztunk ugyan teát, de a többség ritkán lép túl az alacsony minőségű, látszólag olcsó filteres teák világán. Erről a látszólagos olcsóságról, ami valójában meglehetős drágaságot takar már szóltunk egyik előző írásunkban. Ahhoz hogy valakinek igazi teát vásároljunk, és bemutassunk neki egy egészen különleges...
Teakóstolás társaságban
Mi kell ahhoz hogy valaki hozzáértő teakóstoló legyen?
Nyilván megfelelő érzékszervek, valamint remek memória, hiszen akár több ezer minta kóstolása után kell emlékezni bizonyos jegyekre. De haladjunk az első lépésektől.
Ha túl vagyunk a teavásárláson akkor jöhetnek a következő lépések:
teafű vizsgálata: mielőtt megkóstolnánk vegyük szemügyre hogy néz ki a tea, egészek vagy apróra törtek a levelek, mennyi rügyet tartalmaz.
aromák: ez már nehezebb, a száraz teafű aromáit nem könnyű előcsalogatni, ha egy csészéből a forró vizet kiöntjük, majd megforgatjuk benne néhányszor a teafüvet, a hő...
Matcha zöld tea
Az utóbbi évek nagy divatja a teavilágban a matcha tea. Mit is kell tudnunk róla? A matcha szó szerint "porított teát" jelent. A hagyományos zöld tea fogyasztásakor a levelekből származó összetevők kiáznak a forró vízben, majd a leveleket eldobjuk. A matcha-val kvázi a leveleket is megisszuk, amelyeket finoman porítottunk.
A hagyományos zöld teáktól eltérően a matcha termesztés során fontos tea növény árnyékolása, ez a jobb ízt és textúrát eredményez, majd kézi szedést követően, röviden gőzölik a fermentáció elkerülése érdekében. Ezt követően szárítják és hűtött tárolóban érlelik, ami mélyíti...
Koffeinmentes tea?Tea koffein nélkül?
A tea egészségügyi előnyeit már régóta ismerjük, és az idő múlásával csak újabb pozitív hírek érkeznek. A koffeinmentes tea viszont ritkán kerül az egészség és wellness oldalak címlapjára. Van némi igazság abban, hogy a koffeinmentes (decaf) teát kerülni kell.
Járjuk körbe a kérdést, jó e nekünk a decaf tea?
Mi a koffeinmentes tea?
Kezdjük egyszerűen: A koffeinmentes (decaf röviden) tea olyan tealevelekből áll, amelyekből a koffein nagy részét eltávolítják. A jogszabályok szerint a "koffeinmentes" teának az eredeti koffein kevesebb mint 2,5% -át szabad tartalmaznia.
Hogyan lesz a tea...
http://tea.hu/webaruhaz/tea/vernarancs-gyumolcstea
Eljött a nyár ideje, ünnepeljük a világ második legkedveltebb italát, a teát! Növekszik a hőmérséklet, nyílnak a virágok, nincs is frissítőbb ilyenkor, mint egy nagy adag frissen készített jeges tea vagy egy teakoktél. Az Egyesült Államokban ez a június a jeges tea és a mentálhigiénés tudatosság hónapja. Ebből az alkalomból az Amerikai Egyesült Államok Teatanácsa fontos új kutatási eredményeket oszt meg, amelyek alátámasztják a jeges (vagy forró) tea fogyasztásának jótékony hatásait.
Manapság az emberek egészségtudatosabbak, mint valaha – különösen amikor ételek és italok kiválasztásáról van...
Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet teánkból?A fekete, a fehér és a zöld tea ugyanabból a növényből származik: a camellia sinesis-ből
Az antioxidánsoktól a vasfelszívódásig: hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet teánkból?
A tudósok szerint a teának különböző jótékony hatásai vannak, de hogyan tudunk belőle a legjobban egészségbombát készíteni?
Néhány tipp:
Kerüljük a tejet
Vagy ne. A tea nagyjából tízszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a gyümölcsök vagy a zöldségek, tehát érdemes megfontolni. Bizonyos tanulmányok kimutatták, hogy a tej csökkenti a teában található antioxidánsok biológiai hasznosulását. Más tanulmányok pedig úgy találták, nincs különbség. Még nem született végleges ítélet e téren.
Válasszuk a zöldet
A fekete,...
A tea fokozza a kreativitást Pu erh tea
A tea fokozza a kreativitást: még egy jó indok a teafogyasztásra
Egy tanulmány szerint a tea hozzájárul a tiszta tudathoz és a könnyebb összpontosításhoz, ezzel serkenti kreativitásunkat. A kutatók úgy találták, hogy a teában található koffein és teanin javítja a figyelmet és az éberséget. Azt állítják, a hatásokat a tea elfogyasztása után néhány percen belül érzékelni lehet.
A Food Quality and Preference című folyóiratban megjelent tanulmány egy kínai pszichológusokból álló csapat kísérletét írja le. Két tesztet végeztek 50 diákon, akiknek átlagéletkora 23 év volt. A résztvevők fele egy...
Tea tejjel?Tea tejjel
A tea jót tesz a szívnek - tej hozzáadásával azonban megsemmisítjük a jótékony hatást
A teafogyasztók bizonyos mértékű védelmet élvezhetnek a szívbetegségek ellen. Ha azonban tejet kevernek teájukba - mint ahogy azt a brit populáció nagy része teszi -, a jótékony hatás teljesen eltűnik; fedték fel a kutatók.
A teáról régóta úgy tartják, hogy jótékony hatással van a szívre és segíthet a rák megelőzésében. Német kutatók felfedezései a tejről azoban azt sugallják, újra kell értékelni a tea rákmegelőző hatását.
"Mivel úgy tűnik, hogy a tej módosítja a tea alkotórészeinek biológiai folyamatait,...
A teafogyasztás valóban csökkentheti a zöldhályog kialakulásának kockázatát?Teázás glaukoma ellen?
Egy tanulmány összefüggést talált a forró tea és a zöldhályog (más néven glaukóma) kialakulásának alacsonyabb kockázata között, azonban a szakértők szerint nem bizonyított, hogy egy csésze tea megvédene minket a betegségtől
Élvezzük nyugodtan a teát, de a legjobb módja a glaukóma kordában tartásának a rendszeres szemvizsgálat, mondják a Royal College of Ophthalmologists tudósai.
A kutatás szerint a forró tea fogyasztása csökkentheti a vaksághoz vezető szembetegség kialakulásának kockázatát – a szakértők azonban azt mondják, hogy a tanulmány nem bizonyítja, hogy a főzetnek védő hatása lenne. A...

Oldalak