Mennyi koffein van a matcha teában?

2022. március 21. - 14:03
Matcha tea

Kávét igyunk vagy matcha teát?

A Matcha egyfajta japán zöld tea különlegesség és mint minden más zöld tea, ez is jelentős koffein tartalommal bír.  A matcha tea koffeintartalma többnyire magasabb, mint a zöld teák többségében.

Ennek egyik oka a szedést megelőző speciális árnyékolási folyamat. A kávé és a matcha koffein tartalmának összehasonlítása: a kávé pörkölt babkávéból áll, melyet megőrlünk majd többnyire kávéfőző géptől függően nagyobb nyomású vízzel rövid idő alatt főzünk. Aromás, keserű, magas koffeintartalmáról italt kapunk eredményül, hozzávetőleg 60-100 mg koffein tartalommal.

matcha tea a Camellia sinensis teanövények fiatal leveleiből készül, melyeket a szüret elötti hetekben gondosan árnyékolnak, s leginkább ez különbözteti meg más zöld teáktól.  A tradicionális zöld teákkal ellentétben,  a matcha  különlegesen jó minőségű leveleit gránitkövekkel porrá örlik. A matcha teának keverékétől valamint az elkészítésének módjától függően meglehetősen összetett íze lesz, amelyek az édestől a diós, virágos vagy sós ízig terjedhetnek. Koffeintartalma nagyjából 70 mg csészénként, tehát megközelíti a kávé koffeintartalmát. A matcha tea szemben a kávéval nagy mennyiségben tartalmaz még L-teanint, aminosavat mely szabályozza a koffein felszívódását, így a kávé hirtelen 'energialökete' helyett elnyújtottabb élénkítő hatást eredményez.

Azt is tudnunk kell, hogy egy hagyományos csésze zöld tea nagyjából 35 mg koffeint tartalmaz, s ez jóval alacsonyabb, mint a matcha vagy a kávé esetében. 

Ha többet szeretne megtudni a teák világáról, szeretettel várjuk személyesen is a Somerset Teahouse üzleteiben illetve a matcha teáknak dedikált weboldalon, 123matcha.hu.