fekete tea

50 érdekesség amit mindenkinek tudnia kell a teákról, 4. rész

Érdekességek a teákról

31. A Közel-kelet kedvenc teája a marokkói menta, mely erős fekete teából készül mentalevél hozzáadásával.

32. A Genmaicha japán zöld tea, pirított barna rizs hozzáadásával, így a tea kiadósabbá vált a nehéz időkben.

33. Az ősi Kínában a tea egyfajta fizetőeszközként is szolgált, tégla formára préselve, rovátkázva, így könnyen törhető volt ha váltani kellett.

34. A legjobb zöld teát általában az első szüret adja április végén, május elején.

50 érdekesség amit mindenkinek tudnia kell a teákról. 3 rész

50 érdekesség amit mindenkinek tudnia kell a teákról. 3 rész

21. A tea egykor nagyon drága volt, ezért lezárt ládában tartották, amihez kulcsa kizárólag a ház asszonyának volt. Az ő felelőssége volt a drága teafű felügyelete.

22. Olaszországban olívalevélből is készítenek teát.

23. A szálas tea nagyjából két évig őrzi meg minőségét megfelelő, száraz fénytől védett helyen. Leginkább teásdobozban tárolható.

24. A filteres teák hat hónap után kezdik elveszíteni ízüket és minőségüket.

50 érdekesség amit mindenkinek tudnia kell a teákról. 2 rész

50 érdekesség amit mindenkinek tudnia kell a teákról. 2 rész

11. A teát évszázadokon át orvosságként tartották számon, majd 3000 évbe telt hogy mindennapi italunká váljon.

12. A Chai, egy édes fűszeres indiai fekete tea mézzel és vaníliával, fahéj gyömbér és kardamom fűszerekkel.

13. Kanadába  a tea 1716-ban érkezett meg, a Hudson Bay vállalat jóvoltából, az út több mint 1 évig tartott.

50 érdekesség amit mindenkinek tudnia kell a teákról. 1 rész

50 érdekesség amit mindenkinek tudnia kell a teákról. 1 rész

1. 1904-ben a St. Louis-i vásárban Richerd Blechynden teát szeretett volna eladni, azonban túl forró lévén senki nem vett belőle, így jégre öntve a teát próbálta lehűteni ami azonnal siker lett. Bár meg kell jegyeznünk az 1877-ben megjelent 'Házvezetés Virginiában' című kiadvány már említi a jeges tea készítés módját.

A teakultúra elterjedése Oroszországban I.

Tealap a korabeli Voronyezsből

'Ez tea, nem vodka, ne sokat igyál belőle!' A XIX századig a tea drága és nehezen hozzáférhető volt Oroszországban, igy a teázás kevesek kiváltsága volt.1818-ig távoli kereskedelmi útvonalakon érkezett a tea, ekkortájt azonban megkezdődött a teatermesztés Krímben, majd a Krasznodári régióban. Lassan terjedni kezdett, eljutott Grúziába is, majd a termesztés folyamatos bővülésével egyre inkább elérhetővé vált. 1871-ben egy Kharin nevü kereskedő cukorfinomításba kezdett Voronyezsben. Innentől a környék éttermeiben és tavernáiban kezdett divatba jönni a tea cukorral.

A tea fokozza a kreativitást

A tea fokozza a kreativitást Pu erh tea

A tea fokozza a kreativitást: még egy jó indok a teafogyasztásra

Egy tanulmány szerint a tea hozzájárul a tiszta tudathoz és a könnyebb összpontosításhoz, ezzel serkenti kreativitásunkat. A kutatók úgy találták, hogy a teában található koffein és teanin javítja a figyelmet és az éberséget. Azt állítják, a hatásokat a tea elfogyasztása után néhány percen belül érzékelni lehet.

Tea tejjel?

Tea tejjel?Tea tejjel

A tea jót tesz a szívnek - tej hozzáadásával azonban megsemmisítjük a jótékony hatást

A teafogyasztók bizonyos mértékű védelmet élvezhetnek a szívbetegségek ellen. Ha azonban tejet kevernek teájukba - mint ahogy azt a brit populáció nagy része teszi -, a jótékony hatás teljesen eltűnik; fedték fel a kutatók.

A teáról régóta úgy tartják, hogy jótékony hatással van a szívre és segíthet a rák megelőzésében. Német kutatók felfedezései a tejről azoban azt sugallják, újra kell értékelni a tea rákmegelőző hatását.

Egy újfajta tanúsítvány az elefántok védelmére ösztönöz

Egy újfajta tanúsítvány az elefántok védelmére ösztönözElefántok a teaültetvényeken

A University of Montana létrehozta az első Elephant Friendly Certification™-t (Elefántbarát Tanúsítványt). Ez a tanúsítvány a teakertek által az elefántok védelmére megvalósított szabványokat képviseli; az elefántok ugyanis különböző veszélyeknek vannak kitéve a teatermesztő területeken. A mozgalom élén Lisa Mills (University of Montana) áll, az első elefántbarát teát árusító üzlet pedig a Lake Missoula Tea Co.

„Ez a tanúsítvány egyedülálló, hiszen specifikusan a teatermelés elefántpopulációkra való negatív hatásainak problémájával foglalkozik” - mondta Mills.

Az angolok tea iránti megszállottságának igaz története

Az angolok tea iránti megszállottságának igaz történeteAz angolok tea története

A rezdületlen arc és a tea iránti majdhogynem öröklődő szeretet teszi az angolokat angollá. Kivéve, hogy ez utóbbit egy portugál nőnek köszönhetik.

Képzeljük el a legangolabb angolt, akit csak tudunk. Elég valószínű, hogy bármilyen kép is jelenik meg a szemünk előtt, ez egy rezzenéstelen arcú ember lesz, teáscsészével a kezében. Mert ilyenek az angolok. A tea olyannyira angol, olyannyira berögződött része a kultúrának, hogy berögződött a világ által az angolokról alkotott képbe is.

India agresszívan növeli az ortodox teák exportját

India agresszívan növeli az ortodox teák exportjátTeák Indiából

Kína és India, a két legnagyobb teatermelő ország, csupán szerény mennyiségeket exportál a kisebb termelőkhöz, például Kenyához vagy Srí Lankához képest.

Kína tavaly 328,69 millió kilogramm teát exportált. Kenya, a világ legnagyobb teaexportőrje, 480,33 millió kilót szállított külföldre (a teljes termés 95 százalékát).

India 222.45 kilót exportált, amely mindössze hatoda az ott termesztett teának. Az exportált tea nagy része gyengébb minőségű, és keverésre szánják. Csupán kis részét dolgozzák fel egész leveles ortodox teaként.

Oldalak

Feliratkozás RSS - fekete tea csatornájára