Teaültetvények mesterséges öntözése Srí Lankán

2019. március 25. - 17:03
Teaszedő Srí Lankán

Mesterséges eső kísérletet hajtottak végre a sziget teatermesztő vidékén ahol jelentős vízi erőművek is találhatók - olvashatjuk az MTI híreiben.

A légierő az egyik vízi erőmű tározója fölött kémiai anyagokat juttatott a felhőkbe ezzel jelentős, majd egy óráig tartó esőt hoztak létre.  Az utóbbi időben sötét felhők gyülekeztek a Ceyloni tea ipar feje felett, ezért elmondhatjuk hogy minden apró jó hírnek nagyon örülhetünk.

A december 4-én kezdődött sztrájkokban több mint százezer teaipari munkás vett részt 5,56 $ napi bért követelve, jelentősen megbénítva a teljes iparágat. A teaültetvény tulajdonosok tájékoztatása szerint a sztrájk következtében közel 300 millió kilogramm prémium teával kevesebb kerül az idén piacra. A tea ültetvények jelentős produktivitás problémákkal küszködnek: 18 kg a teaszedők átlagos napi teljesítménye Srí Lankán, míg Indiában és Afrikában akár 44 kilogramm teát is szednek naponta. A nagy tea termelő országok közül Srí Lankán dolgoznak a legmagasabb előállítási költségekkel. Jelenleg 20 állami vezetés alatt álló ültetvény veszteséget termel. A colomboi tea tőzsdén, mely az egyik legjelentősebb a világon, az elmúlt hetekben 100 Ft-tal esett a tea kilónkénti ára, a kínálat 30-35%-a eladatlan maradt, miután a japán, orosz és közel-keleti vásárlók más beszállítók felé fordultak. Srí Lanka mennyiségben a világ tea termelésének hat százalékát bonyolítja, értékben azonban a második legnagyobb exportőr a világon, kiváló minőségű prémium teáknak köszönhetően. Szerencsére a hozzánk beérkezett idei kóstoló minták alapján ezekből a problémákból mit sem tapasztalunk, így aztán az eddigi magas mínőséget a Nuwara Eliya és az Uva Bombagalla esetében is garantáltnak látjuk.  A Ceylon Orange Pekoe pedig már 20 éve biztos pont a Somerset Teahouse kínálatában, mint a legnépszerűbb teánk a régióból.

 

H.M