Ceylon Uva Bombagalla fekete tea

Ceylon Uva Bombagalla fekete tea
Származás: 
Tea típusa: 
100g
1 950 Ft
-+

Raktáron, azonnal szállítható!

12:00 -ig leadott rendeléseket másnap (munkanap) kiszállítjuk!

Személyes átvétel üzleteinkben:

1024 Budapest, Fény u. 1. - Telefon: (06 1) 345 41 50
H-Sz: 9:30 - 19:30

1103 Budapest, Örs Vezér Tere, Árkád Bevásárlóközpont, alsó szint - Telefon: (06 1) 434 84 53
H-Sz: 10:00 - 21:00, V: 10:00 - 19:00

GLS házhoz szállítás: 24-48 órán belüli szállítás munkanapokon
szállítási költség: 980 Ft + 250 Ft utánvét díj

GLS CsomagPont átvétel: 24-48 órán belüli szállítás munkanapokon
szállítási költség: 760 Ft + 190 Ft utánvét díj

Ha online fizet, vagy előre utal, akkor nem kerül felszámolásra az utánvét díja!

Leírás

Uva tartomány a sűrű ceyloni teákról nevezetes. Ez az apróra tört testű egy erőteljes ízű, sötét színű főzettel szolgál, melynek utóízében megjelennek az elegáns citrusos jegyek.

Ceylon:
Kandy: Az első teaültetvényt 1867-ben létesítették itt. A 750-1200 m-es magasságban növő teacserjék közepes méretűek. Erős, robusztus leveleiket gyakran használják teakeverékekhez, például Earl Grey-hez és English Breakfasthez.
Dimbula: Dimbula a Nyugati-felföld hegyvidéki területén fekszik. A tea itt 1000-1700 m-en terem, és magas termesztésűként osztályozzák; erős, gazdag, testes ízvilága van. Élénkítő tea, gyümölcstea: részletekért kattintson erre a weblapra.
Uva: A Keleti-felföldön elterülő, az első teaültetvénynek otthont adó, 1000-1700 m-en fekvő Uva területén a szeles évszak jelentős hatással van a tealevelekre. A rügyek a légmozgás miatt bezárulnak, így a növény könnyebben megtartja a nedvességtartalmát. A levél ettől édesebb lesz, ami felsrófolja a tea árát is.
Nuwara Eliya: A Középső-felföldön, 2000 m-es magasságban fekvő Nuwara Eliya teái magas termesztésűeknek számítanak. A rügyek lassabban fejlődnek ebben a magasságban, ami édes, gyümölcsös ízt eredményez. A régióban az ezüstrügyű fehér tea mellett hagyományos fekete teát is készítenek.

Az 1860-as évekig Srí Lanka (akkori nevénCeylon) szigetének legfőbb árucikke a kávé volt. 1869-ben azonban a kávérozsda nevű üszöggomba csaknem az összes kávécserjét kipusztltotta, így a teljes összeomlás elkerülése érdekében az ültetvényeseknek más termény után kellett nézniül. A Loolecondera Estate tulajdonosai már az 1850-es évek végén érdeklődtek a teatermesztés iránt, és akkotájt a szigetre érkezett skót James Taylort bízták meg azzal, a következő évben 7,6 hektáron vesse el az első teamagvakat. Taylor Eszak-lndiában sajátftotta el a teatermesztés alapjait, és kezdetleges kísérleteket is folytatott bungalójának verandáján, ahol az asztalon, kézzel sodorta a tealeveleket. Az oxidálódott leveleket faszéntüzeléssel fűtött agyagkemencében hevítette, amelybe drót tálcán tolta be a levéladagokat, Az első teáit helyben árustotta, és a helyiek finomnak találták őket. 1872-ben Taylor már teljesen felszerelt gyárral rendelkezett,  jó minőségú teáit igen jó áron sikerült értékesftenie a londoni árverésen. Eltökéltsége és elhivatottsága nagyban közrejátszott abban, hogy a tea mint árucikk ismertté váljon Ceylon szigetén. A termelés 10 kilogrammról 80 tonnára, nőtt húsz év alatt, majd a század végére közel 23 ezer tonnára nőtt.

A ceyloni teaültetvények nagy része 900—2400 méteres tengerszint feletti magasságban húzódik a sziget délnyugati részén, Colombótól keletre és a legnyugatibb országrészben, Galle körzetében. A forró, páradús fennsíkokon és hegyeken a teacserje hét-nyolc naponta hoz új hajtásokat, és egész évben szüretelhető. A legjobb termést a keleti körzetekben június közepétől augusztus végéig, a nyugati részeken pedig február elejétől március közepéig adják az ültetvények

Brit vállalatok kezében volt 1971 -ig a sziget csaknem összes teabirtoka. Ekkor a Srí Lanka-i kormány földrefomot hajtott végre, amellyel állami ellenőrzés alá került az ültetvények zöme.

Legismertebb termőterületek: Dimbula, Galle, Nuwara Eliya, Ratnapura, Uva. A legtöbb vállalat ma is értékesít ceyloni teakeveréket Ceylon Orange Pekoe kategóriában.

Mire is elég 100 gr. teafű?

Nehéz pontos képet adni arról, hogy 100 gr. teafűből hány csésze (3 dl) tea készíthető, hiszen izléstől függően a világ más-más részein a különböző teák esetében jelentős különbségeket figyelhetünk meg.

Az útmutatásunk így a saját ízlésünket tükrözi, mi általában az erősebb főzeteket részesítjük előnyben, így általánosságban fekete és zöld teából 35 csésze (a jobb minőségű zöld teáknál több leöntés is készíthető ugyanabból a fűből), gyümölcsteákból 25 csésze sűrűbb, savasabb főzet készíthető.

Hasonló teák

Ceylon Nuwara Eliya FOP fekete tea
1 890 Ft
Ceylon Orange Pekoe fekete tea
1 500 Ft
Assam Golden Tips TGFOP indiai fekete tea
1 880 Ft
Assam Noble Blend FTGFOP indiai fekete tea
2 100 Ft
Assam TGBOP indiai fekete tea
1 690 Ft
Darjeeling Automnal GFOP fekete tea
2 490 Ft