Koffeines teák

2019. szeptember 23. - 10:09
Teáink koffeintartalma

Rettenetesen nehéz az ébredés ebben a kora őszi, reggel hideg- délután meleg időszakban. Ha az ember nem veszi rá magát, hogy egy órával korábbra állítsa az ébreszőjét és elmenjen egy frissítő futásra, akkor sok esetben órákig tarthat még végre valóban ébernek mondhatja magát. Ám a futás mellett vannak olyan serkentő hatású teák, amik nem csak felébresztik az embert, hanem az egész napos lendületet biztosítják.
A fekete teák mindegyike magasabb koffeintartalommal bír, mint a zöld vagy a fehéreké. Meg persze vannak élénkítő olajok, amik felturbozzák a teák "ébresztő" hatását. Összegyűjtöttem néhányat, amik tökéletes alternatívák lehetnek kávé helyett:
• Assam TGBOP: legerősebb feketénk (koffeintartalom: kb 90-100 mg csészénként). Az Assam teák világszerte közismert indiai fekete teák és ebből is a legerősebbet hoztam az első példának. Apró kis fekete szálai, ízes-édesek, mely főzetét a tej vagy tejszín krémessé és ellenállhatatlanná varázsolja.
Mate Green: (koffeintartalom: kb 80-90 mg csészénként) tökéletes variáció arra az esetre, ha nem fekete teát választunk napindítónak. Az amazóniai cserje szárított levele tartalmaz mateint, ami a koffein erejével vetekszik. Lehet citromos verzióban is választani.
Earl Grey: (koffeintartalom: kb 40-60 mg csészénként) a mindenki kedvence, bergamott olajos frissítő. Ceyloni alap fekete teához a citrusos, már említett bergamott olaj adja meg az imádott ízt. A bergamott élénkítő hatása utánozhatatlan. Éppen ezért, hogy mindenki számára kedvezzünk, lehet választani bergamottos zöld teát is: az Earl Green-t.
• Pu-erh teák: (koffeintartalom: kb 30-40 mg csészénként) akár korong, akár fészek, minőségi, fekete, kínai, préselt tea. Szintén magas koffeintartalommal bír, ám a feketék megszokott, olykor kesernyésebb ízétől ezesetben nem kell tartanunk, hisz ez a Pu-erh amellett, hogy serkent, még kevésbé keseredik is, mint más fekete társai.
Számos koffeines és/vagy élénkítő hatású teák közül lehet válogatni, ha ráuntunk a kávéra és szeretnénk hasonló hatást elérni mégis. Vagy csak egészségesebb italt választanánk napindítónak.
Én most a legerősebbekket gyűjtöttem össze, viszont fontos tudni, hogy egy zöld tea is érhet el ugyanolyan ébresztő hatást, mint egy fekete. Személytől és ízléstől függhet, így érdemes kipróbálni minél többet, hogy megtaláljuk azt a teatípust, ami kísérheti az elkövetkezendő reggeleinket.

A mennyi koffein is van a teában kérdéssel korábbi írásunkban részletesebben is foglalkoztunk.

Kovács Vanessza a blog szerzője, ha valaki személyesen találkozna vele, a Somerset Teahouse Árkádban található üzletében megteheti.

2019.09.23.