Mennyi koffein van a teában?

2017. január 31. - 16:01
Mennyi koffein van teában?Különféle teák, más más koffeintartalom

Mennyi koffein van a teában?

Klasszikusan egy tea az ázsiai örökzöld a Camellia sinensis leveleiből készül. A fehér tea, zöld tea, oolong tea, fekete tea mind ebből a növényből készülnek és az összes tartalmaz koffeint. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz. A gyümölcsteák és egyéb más, nem rokon növényekől készült teákban nincs koffein. Az egyik kivétel a mate, amely szintén tartalmaz koffeint.

A kutatók úgy vélik, hogy a növények, a koffeint mint egy természetes védelmi rendszert használják rovarok és más kártevők ellen. Így aztán nem is olyan meglepő, hogy a kiszolgáltatott, növekvő rügyek és fiatal levelek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű koffeint.

Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi koffeint tartalmaz egy tealevél. Ezek közé tartozik a teatermesztő régió, a növény fajtája, kora, fejlettsége, tenyészidőszak hossza, a talaj tápanyag tartalma, a csapadék, valamint a fenyegető kártevők. A feldolgozott teafű koffeintartalmára hatással van a 'gyártás' során alkalmazott technológia. (fehér, zöld, stb.)

A tea elkészítése is fontos szerepet játszik abban, hogy mennyit koffein kerül a teáscsészébe. Ha pádául matcha teát fogyasztuk dacára annak hogy zöld tea, magasbb koffeinmennyiséget viszünk be, hiszen a teljes őrölt tealevelet elfogyasztjuk. Mindennek van jelentősége, a tea mennyisége, a víz hőmérséklete és a forrázási idő, hogy vajon a levelek egy megfelelő teaszűrőben vagy filteres teaként kerülnek áztatásra. Többnyire, több teá, melegebb a víz, és a hosszabb áztatási idő, magasabb koffeintartalmat eredményez a csészénkben.

A sok változó miatt nehéz pontosan válaszolni a kérdésre, hogy "Mennyi koffein van egy csésze teában?" Az alábbi számok ezért csak hozzávetőleges értékek csészénként:

Fehér tea 30-55 mg
Zöld tea 35-70 mg
Oolong tea 50-75 mg
Fekete tea 60-90 mg
Kávé 150-200 mg

Létezik koffeinmentesítési eljárás, mikor szén-dioxid segítségével kerül eltávolítására a koffein jelentős része a tea levelekből. Fontos szem előtt tartani, hogy így a tea nem lesz teljesen koffein-mentes, nyomokban 2-4 mg per csésze menyniséget tartalmazhat. Azok számára, akik el szeretnék kerülni a koffeint, rooibush teát vagy gyümölcsteákat javasolhatunk.

Az orvosok ajánlása mostanság óva int a túlzott koffein beviteltől, ezért aztán a kávé fogyasztás helyettesítő teázás, egyéb egészségünkre hasznos tényezők mellet, a koffein bevitelt is nagyjából a felére csökkenti, még a legerősebb fekete teák esetében is. Egy csésze kávé nagyjából 200 mg koffeint tartalmaz, szemben a legerősebb fekete teával ami legfeljebb 90 mg. Egy könnyed zöld tea ennek is csak harmada.

 

Újdonság! Koffeinmentes fekete tea!