Koffeinmentes tea?

2018. július 16. - 11:07
Koffeinmentes tea? Tea koffein nélkül?

UPDATE! ÚJDONSÁG!

2019.03.30-tól sok sok teaminta kóstolása után kínálatunkba került első koffeinmentes fekete teánk: Ceylon Decaf fekete tea

 

A tea egészségügyi előnyeit már régóta ismerjük, és az idő múlásával csak újabb pozitív hírek érkeznek. A koffeinmentes tea viszont ritkán kerül az egészség és wellness oldalak címlapjára. Van némi igazság abban, hogy a koffeinmentes (decaf) teát kerülni kell.

Járjuk körbe a kérdést, jó e nekünk a decaf tea?

Mi a koffeinmentes tea?

Kezdjük egyszerűen: A koffeinmentes (decaf röviden) tea olyan tealevelekből áll, amelyekből a koffein nagy részét eltávolítják. A jogszabályok szerint a "koffeinmentes" teának az eredeti koffein kevesebb mint 2,5% -át szabad tartalmaznia.

Hogyan lesz a tea koffeinmentes?

A világban négy fő módja van a koffeinmentes tea előállításnak. A mérgező vegyi anyagok használatát már betiltották, de ez nem jelenti azt, hogy a négy jelenleg használt módszer teljesen biztonságos.

Szén-dioxid - Ez a folyamat a legbiztonságosabb és a leginkább megőrzi a tea ízvilágát. A nyomás alatt lévő folyékony szén-dioxid a tealevelekből kis koffeinmolekulákat magához vonza ellentétben a nagyobbakkal melyek a tea ízét jelentősebben befolyásolják.

Etil-acetát - A tea leveleit etil-acetátban áztatják, a folyamat természetes eredetű tealevélben és gyümölcsben is jelen van. Bár a folyamat nem kapcsolódik az egészségügyi kockázatokhoz, jól ismert, hogy a tea ízét negatívan befolyásolja. Sokak szerint ez a módszer kémiai ízhez vezethet.

Metilén-klorid - A tea leveleket gyakran áztatják metilén-kloridba, amely a koffeinmolekulákhoz kötődik. A metilén-kloridot széles körben fogyasztásra alkalmatlannak tekintik, a folyamat nyomot hagy vegyületet formájában a tealeveleken. Ez a módszer és kockázatai sok vitára adnak okot, bár széles körben használják.

Vízzel történő folyamat - Ez általában kávéiparhoz kapcsolódik, de néhány teafeldolgozó elkezdte használni. A forró víz kivonja a koffeint, az ízeket és szinte minden mást. A vizet egy szénszűrőn szűrjük át, amely felfogja a koffein molekulákat. A víztartalmat visszajuttatják a tealevélbe, ahol újra felszívodnak az ízek. Bár biztonságos, széles körben kétséges a teaszakértők szerint.

Koffein

Ha a koffeint nagyon el akarja kerülni, a koffeinmentes tea még mindig problémákat okozhat Önnek. Annak ellenére, hogy a tealevelek csak az eredeti koffein 2,5% -át tartalmazzák, mégis képesek arra, hogy irritációt okozzanak az arra érzékenyeknek.

Aroma

Sajnos a koffeinmentesítő folyamat nem csak a koffein eltávolítását jelenti. Az a tapasztalat, hogy a koffeinmentes tea általában kevésbé gazdag ízekben. A fent felsorolt módszerekből látszik hogy egyik sem tökéletes, mindegyik kompromisszumot jelent a tea élvezeti értékében vagy egészségünkre gyakorolt hatása tekintetében.

Antioxidánsok a Decaf-ban

A polifenolok, amelyeket más néven flavonoidoknak is neveznek, egyfajta vegyi anyagot jelentenek, amely számos pozitív egészségre gyakorolt hatással járnak, és nagyon magas koncentrációban találhatók a teában. Ezek az antioxidánsok a tea szerelmeseinek fontosak szerte a világon, képesek megakadályozni a rákot és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, és lassítják a szabad gyökök által kiváltott öregedési folyamatot.

Dr. Andrew Weil, a természetes egészségmozgalom és tea rajongói világelsője, azt állítja, hogy a kémiai folyamatokon keresztül a koffeinmentes tea elveszíti polifenoljaik közel 70% -át.

Következtetésképpen…

A koffeinmentes tea jó azok számára, akik korlátozni szeretnék a koffeinfogyasztást, bár számos olyan egészségügyi előnyt elvesztenek, amely megakadályozza a rákot, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

A koffeinmentes tea kockázatot jelent mindazok számára, akik komolyan érzékenyek a koffeinre, mivel a koffein egy része továbbra is megmarad. Ha ez veszélyt jelent Önnek, válasszon egy koffeinmentes gyógynövényt, vagy gyümölcsteát.