A világ teatermesztő országai - 2. India - Assam

2016. december 09. - 19:12
A világ teatermesztő országai - India 2.  Assam

Az asszámi teát a Brahmaputra-völgy két oldalán termesztik. Ez a világ legnagyobb fekete tea termelő  régiója. A XX. század végére, nagyjából 155 évvel azután, hogy az első teásláda megétkezett Londonba, Asszám 2000 teaültetvényén 450000 tonnányi rekordtermést jegyeztek — ez India 840000 tonnás össztermésének több mint felét tette ki.

A Brahmaputna-völgy Darjeelingtől 180 kilométerre keletre terül el, a Kína, Mianmar és Banglades által határolt területen. A teatermő területeken nagyon sok, 2-3000 millimétemyi csapadék hullik évente. A csapadék eloszlása egyenetlen: a monszun idején gyakori, hogy naponta 250—300 milliméter eső esik. A heves esőzéseknek ebben az időszakában a hőmérséklet átlagosan 39 C-ra emelkedik, és a magas hőmérséklet és magas pántaftalom miatt kialakult üvegházi körülmények miatt az erről a vidékről számnazó teák a világ legjobbjai közé tartoznak.

Az asszámi teaszüret java júliustól szeptemberig zajlik, amikor több ezer munkás napi nyolc órában szedi a leveleket a forró, gőzölgő ültetvényeken, fejenként több tízezer leveles hajtást szednek le naponta, A körülmények nem éppen kedvezőek: a forróság mellett kígyók és rovarok nehezítik a munkát.