Tea vásárlás ABC

2018. szeptember 11. - 16:09
teavásárlási tanácsok

A tea a víz után a világ második legnépszerűbb itala. Ezek szerint aki nem teázik valamit rosszul csinál! Sokszor felmerül a nem teázók között, mondjuk az egészséges életmód jegyében, hogy ideje lenne kipróbálni a rendszeres teázást, ha annyian isszák világszerte, talán akkorát nem tévedhetnek.

Az első lépés a megfelelő tea megvásárlása kell legyen, néhány tanács a tea választáshoz:

Alapvetően minden tea a Camellia sinesis növényből készül és leegyszerűsítve 4 kategóriára osztható: fehér, zöld, oolong és fekete. A különbséget a fermentálási (fonnyasztás, oxidáció ahogy tetszik) folyamat jelenti, minél tovább tart, annál sötétebb a tea. A mostanság népszerű herbateák valójában nem teák csak úgy nevezzük őket, miként a gyümölcsteáknak sincs semmi köze a teanövényhez. A herbateákhoz tartozik például a népszerű dél-afrikai Rooibush vagy az erősen élénkítő mate Dél-Amerikából. Ha már az örök slágertéma az élénkítő hatás avagy a tea koffeintartalma szóba került, megjelentek a piacon az un. decaf teák, melyek koffeinmentes változatot jelentenek erős kompromisszummal. (erről korábbi bejegyzés: https://tea.hu/tea-hirek/koffeinmentes-tea )

Honnan érkezik a tea: a piac legnagyobb szereplői Kína, India és Sri Lanka, ők adják a tömegtermelést ami gépi szedést és feldolgozást jelent, többnyire ízesítő anyaggal keverve, aztán ezekkel a teákkal találkozhatunk a szupermarketek polcain különböző márkanevek alatt filteres tea formájában. A másik véglet az egy-egy ültetvényről származó kézi szedésű különleges minőségű tea – ezekkel dolgozunk többnyire mi is a Somerset Teahouse-ban.

A teák osztályozása: a feldolgozás során a tealevél mérete és állapota határozza meg leginkább minősítését, ezzel találkozunk amikor rejtélyes betűket látunk a teanév mögött, pl OP (orange pekoe) a szép nagy egész levélre utal. További jelölések az F (flowery), T (tippy) rügyes vagy G mint Golden a jobb drágább teákra utalva.

Ezekkel a jelölésekkel persze inkább szaküzletekben találkozunk, hogyan is várhatnak kimagasló minőséget az ipari módon tonnaszámra hosszasan tárolt, feldolgozott, majd hála a vegyiparnak, olcsón ízesített filteres teáktól az áruházak polcain. Sokszor szokás az árral érvelni a filteres teák mellett, nézzük gyorsan hogy is állunk e téren: ha eltekintünk a kínálat legaljától a legnagyobb magyarországi szupermarketben 899 Ft/25 (50 gr) filter áron találunk teát nagy nemzetközi márkától, ez 17.980 Ft kilónként. Golden Darjeeling GFOP 1.720 Ft/100 gr azaz 17.200 Ft kilónként, a Somerset Teahouse tea.hu oldalán és túlzás nélkül állíthatom a Trabantot hasonlítottuk mondjuk a Jaguárhoz.

Vannak akiket a szálas teával járó macera riaszt, nekik a nagyon praktikus papírfiltert ajánlom, 100 db van egy csomagban, de számos egyéb teafilter is beszerezhető ízlés szerint.

Hol vásároljunk: számos teaszaküzlet nyílt országszerte az elmúlt években, különösen Budapesten van könnyű dolgunk. Egészen különleges zöld tea kínálattal vár minden tearajongót az 1000tea szaküzlet például, illetve nálunk a Somerset Teahouse-nál elsőként Magyarországon, immár 22 éve igyekszünk az elérhető legjobb minőséget nyújtani. Ez időnként nem könnyű feladat, hiszen a termőhelyeken évről évre változik a minőség, leginkább az időjárásnak köszönhetően, így aztán komoly próbatétel néha rátalálni egy-egy teavidék aktuális gyöngyszemeire.

Hogyan tároljuk: erre viszonylag egyszerű a válasz, fémdobozban ami a fénytől és a párától leginkább védi a teafüvet. A szaküzletekben többnyire kétrétegű aromatartó zacskóban kapjuk a teát, nagyon rövid ideig ez is megteszi. Ha lehet a vásárlástól számított egy éven belül igyuk meg, így biztosan tökéletes lesz a minősége.