Teakóstoló leszek!

2018. szeptember 12. - 13:09
Teakóstolás társaságban

Mi kell ahhoz hogy valaki hozzáértő teakóstoló legyen?

Nyilván megfelelő érzékszervek, valamint remek memória, hiszen akár több ezer minta kóstolása után kell emlékezni bizonyos jegyekre. De haladjunk az első lépésektől.

Ha túl vagyunk a teavásárláson akkor jöhetnek a következő lépések:

teafű vizsgálata: mielőtt megkóstolnánk vegyük szemügyre hogy néz ki a tea, egészek vagy apróra törtek a levelek, mennyi rügyet tartalmaz.

aromák: ez már nehezebb, a száraz teafű aromáit nem könnyű előcsalogatni, ha egy csészéből a forró vizet kiöntjük, majd megforgatjuk benne néhányszor a teafüvet, a hő hatására az aromák felszabadulnak.

forrázás: ha nem vagyunk jártasak a teák világában mindenképp teakereskedőnk tanácsa  alapján járjunk el a vízhőmérséklet és forrázási idő tekintetében. Ha elkészült, a teafüvet tegyük félre egy tálkára és ismét vegyük szemügyre

vizsgáljuk meg elkészült teánkat: milyen a benyomásunk, mennyire áttetsző, zavaros-e, érzünk e bármilyen aromát, ha igen visszaköszönnek a száraz teafű aromái vagy előbukkan valami új

kóstoljuk meg végre a teát: kortyoljunk bele és szürcsöljünk nyugodtan, ez szükséges ahhoz hogy az ízek minél jobban szétterüljenek szánkban. Figyeljük az ízeket melyek nagyon összetettek lehetnek, van amelyik előretör másik kicsit később jelenik meg. Lélegezzünk a szánkon keresztül ez sokat segíthet. Ha társaságban többen kóstolunk kiegészíthetjük egymás tapasztalatait. Ahhoz hogy apró finomságokat felfedezzünk minél többféle teát kell megkóstolnunk, s így az idő előrehaladtával egyre határozottabban tudjuk értékelni a különböző teákat, kezdetben hasznos lehet feljegyzéseket is készíteni, idővel majd kialakul teamemóriánk.

A teakóstolás így idővel hobbivá válhat mely amellett hogy remek szórakozás, lehetőséget teremt hogy igazán kiváló teákat fedezzünk fel. 

Sok sikert!