Tea minden napszakra

2019. október 30. - 16:10
Tea minden napszakra

Október beköszönte után még azokat az embereket is elfogja a teázási vágy, akik amúgy nem feltétlenül gyakori teafogyasztók. Pedig a tea elképesztően sokszínű és hiszem, hogy mindenki meg tudná találni a saját ízlését kellő érdeklődéssel.
Egy olyan összeállítást hoztam, ami a még ragyogó napsütéses, de már sárguló leveses, színes időszakhoz passzol. Három teát: reggelre, koradélutánra és estére.
Reggeli mellé. Ébredés után az ágyban. Akár köntösbe és plédbe bebugyolálva a tearszon. Vagy bárhogy, ahogy nekünk jól esik, gyakorlatilag kifogyhatatlan a lehetőségek tárháza egy harmónikus napindítóhoz. Az általam ajánlott tea a Ceylon Orange Peoke. Teljesen natúr ceyloni tea, mely tealeveléről, nem pedig ízéről kapta a nevét. Egy illatos, a ceyloniak közül is egy közepes koffeintartalommal bíró, vékonyszálú feketetea. Tökéletes mindazok számára, akik szeretnének hosszantartó lendületet egy nehéz napra és kedvelik a természetesen édeskés főzetet.
Térjünk a második tételre, ami egy - a feketénél gyengébb koffeintartalmú - zöld tea. Azon belül is a Barackos zöld. Egészen klasszikus. Maga az alaptea nem más, mint a sokak által ismert és szeretett Sencha, japán középerős koffeintartalmú klasszikus zöld tea. Emellé pedig egy igen jól passzoló íz, a barack társul. Lágy mégis ízes. Tökéletes harmónia, amit együtt megteremtenek. Ezt a teát délután 4 óra után nem javaslom azoknak, akikre nagy hatással van a koffein, de addig bátran lehet belőle fogyasztani. Remek ebéd vagy uzsonna mellé. Akár két étkezés között is, hiszen kellően eltelíti az embert.
A harmadik ajánlásom pedig egy estére igazán alkalmas, naplevezető tea, az Ázsiai citromfű. Már többször említettem ezt a csodafőzetet, nem véletlenül. Nyugtató ereje biztosítja a kellemes alvást (természetesen koffeinmentes), immunerősítő hatása pedig segít leküzdeni a kiszámíthatatlan ősz alatt  a meghűlést.
Három napszak, három tea. A folyadékbevitel egy része biztosítva van és még az egészségünkre is figyelünk.

Kovács Vanessza az írás szerzője, ha valaki személyesen találkozna vele, a Somerset Teahouse Árkádban található üzletében megteheti.

2019.10.28.