Mi is a tea?
Az igaz "teát" a Camellia Sinensis (teacserje) leveleiből főzik. A növényt először Kínában kezdték termeszteni több mint kétezer éve; az ország déli erdeiben őshonos ez a fa (igen, fa!), vadon él továbbá Indiában, Vietnámban. Kínai szerzetesek hoztak létre ültetvényeket Japánban, európai (leginkább angol) kereskedők Indiában, Sri Lankán (Ceylon) és más országokban. Mára már több mint 3000 féle teát ismerünk (és vagy kétszáz növényfajtát - szaknyelven klónt), mind-mind különböző jellegzetességekkel - neveiket (a kínai fantázianeveken túl) a termesztés helye után kapták. A zöld teához a frissen szedett leveleket meggyúrják, majd gőzöléssel vagy serpenyőztetéssel szárítják. A fekete tea meggyúrt levelei szárítás előtt egy szauna-szerű kamrában megerjednek. Az Oolong tea leveleit nem hagyják teljesen megerjedni (a levél karimája válik barnává), a fehér tea leveleit (a bolyhos rügyeket) pedig általában egyszerűen a napon szárítják, gyúrás nélkül.A speciális fogásoknak természetesen se szeri, se száma, a minőséget mindenütt rendkívűl erős szüreteléskori válogatással biztosítják. Persze a roszabb minőségű tea is bekerül valahová...