Mennyi koffein van a teában?

2011. október 21. - 11:10
Mennyi koffein van a teában?

A tea 8 - 110 milligramm koffeint (teaint - sok különböző koffein vegyület ismert, ezek enyhén eltérnek egymástól, és ezek keveréke található egy növényben) tartalmaz csészénként. A koffeintartalom kérdése igencsak bonyolult, hiszen a koffein együtt hat például a cukorral és a tanninokkal (fekete teánál).

Ismert, hogy a kávéhoz hasonlóan a tealevélben, így a belőle készült italban is megtalálható a koffein, azonos mennyiségeket összehasonlítva a teában azonban kisebb mennyiségben. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha mindkét italban jelen van a koffein, hogyan lehetséges, hogy tea, illetve kávé fogyasztása után mégis eltérő hatást tapasztalunk.

Erre a legújabb, a fekete tea hatását vizsgáló kutatások adnak választ. A teában megtalálható, kávéhoz képest kisebb mennyiségű koffein, vagyis tein mellett a tea másik természetes hatóanyaga, a teanin segít a szellemi felfrissülésben és fokozza a kellemes közérzetet. A teaninnak köszönhetően ugyanakkor relaxált, de mégis éber állapotba kerülhetünk: kitisztulnak a gondolatok és fokozódik a koncentráció, bármilyen káros hatástól mentesen. Tehát a teanin a teinnel kombinálva úgy gyakorol kedvező hatást a szellemi teljesítőképességre, hogy közben szervezetünk nyugalmát sem borítja fel.
 
A teanin hatása már 2-3 csésze fekete tea elfogyasztását követően tapasztalható. A fekete teát az esti órákban is nyugodtan fogyaszthatjuk, más koffeintartalmú italokkal szemben nem zavarja meg az elalvást, nyugodt pihenést.

A tea.hu oldalon kapható fekete teák ideálisak az Ön ébersége megőrzéséhez, kivállóan alkalmazható a vizsgaidőszak, vagy az estébe nyúló munkák mellé.