Mennyi koffein van a teában?

2011. október 21. - 11:10
Mennyi koffein van a teában?

A tea koffeintartalma nagy változatosságot mutat teafajtánkét de akár az elkészítés mikéntje is befolyásolhatja. A tea növény (camellia sinensis) természetes módon tartalmazza a koffeint.

A víz hőfoka és az áztatási idő alapvetően befolyásolja teánk koffein tartalmát. Így aztán a fekete és oolong teák többet tartalmaznak, mint az alacsonyabb forrázási hőmérséklettel rövidebb ideig készülő zöld és fehér teák.

A tea az egyetlen növény, mely L-teaint is tartalmaz, mely a koffeinnel együttműködve nyújtja a kellemes élénkítő hatást. A teaninnak köszönhetően ugyanakkor relaxált, de mégis éber állapotba kerülhetünk: kitisztulnak a gondolatok és fokozódik a koncentráció, bármilyen káros hatástól mentesen. A koffeintartalom kérdése persze igencsak bonyolult, hiszen a koffein együtt hat például a cukorral és a tanninokkal.

Lássuk típusonként a teafajtákat:

Fekete tea: 60-90 gr. csészénkét, látható hogy egy erős fekete tea megközelíti a kávé 100 gr koffeintartalmát, tehát például egy erős Assam TGBOP tökéletes választás kávénk kiváltására.

Oolong tea: 50-70 gr. közepesen erős koffein tartalmát tekintve.

Zöld tea: 35-70 gr. elég nagy szórást mutat, egy könnyű japán zöld tea vagy egy testesebb kínai, pédául Gunowder Temple of Heaven között. Itt meg kell említenünk a matcha teát mely magasbb koffeinmennyiséggel bír, hiszen a teljes őrölt tealevelet elfogyasztjuk.

Fehér teák: 30-50 gr. ezek tartalmazzák a legkevesebbet, így akár lefekvés előtt is bátran fogyasztható, rendszeres tea vagy kávé fogyasztók akik már hozzászoktak a koffeinhez nem fognak élénkítő hatást észlelni.

Gyümölcstea: 0 gr. hiszen nem tartalmaznak teanövényt, kizárólag gyümölcsök keverékéből készül, így gyerekek is bátran fogyaszthatják, különösen népszerű Natúr gyümölcsteánk, mely semmiféle ízesítő vagy adalékanyagot nem tartalmaz és nagyon kellemes gyerekek által kedvelt ízvilága van.