A különleges Pu-erh tea

2024. szeptember 16. - 10:09
A különleges Pu-erh tea

Ősi. Világszerte ismert a lenyűgöző ízéről. Talán ez egyetlen olyan tea, amelynek komoly kulturális jelentősége van. Tanulmányok szerint legyőzheti a rákot (ez nem azt jelenti, hogy a rák ellenszere) és rengeteget tehet a májadért is. Persze, hogy a világ egyik legértékesebb, legdrágább teája a Pu-erh, amit gyakran írnak pu’erh-nek is. Ismerd meg.

 

Pu-erh a titokzatos teakategória

Ilyen teává válni kell, máris elmondjuk miért.

A Pu-erh tea a kínai Yunnan tartományból származik (Yunnan egy délnyugat-kínai tartomány, amely Tibettel, Laosszal, Mianmarral, Vietnámmal, Guangxi Zhuang autonóm régiójával, valamint Szecsuán és Guizhou kínai tartományokkal határos) ahol rengeteg teakultúra keveredi hiszen számtalan mikroklímával találkozhatunk. Éppen ezért tovább kell szűkíteni a tea szülőföldjét, hiszen a híres pu'erh fák csak Yunnan déli részén nőnek, a Nagy Tea Hegyen (Great Tea Mountains). Még jobban megbonyolítjuk: míg ezekből a hegyekből származó pu'erh "lágy, szelíd és édes", a legjobb pu'erh pedig a Yiwu hegységből származik, amelyet a pu'erh királynőjeként emlegetnek.

Maga a tea két fő típusban kapható: sheng (nyers) és shu (érlelt). A Pu-erh tea a Camellia sinensis növény leveleiből készül, hasonlóan más teákhoz, de az érlelési folyamata különbözteti meg a többi teától. A tealeveleket fermentálják és érlelik, ami gazdag, földes ízt eredményez.

Ami döbbenetes: a fermentálás // érlelés néhány hónaptól akár 40-50 évig (jól olvastad, évig) is eltarthat. 

Az – akár 50 évig tartó – érlelési folyamat

A Pu-erh tea egyedisége a hosszú érlelési folyamatban rejlik. A sheng Pu-erh természetes fermentációval érik, amely évekig, sőt évtizedekig is tarthat. (Képzeld el, hogy azt a teát, amit éppen fogyasztasz, még a születésed előtt szedték: ha nem vagy még 50 éves akkor ez – ha ritkán is – előfordulhat. Igaz az 50 éve fermentálódó Pu-erh tea szinte megfizethetetlen.) Az érlelés során a tea íze folyamatosan változik és gazdagodik. A shu Pu-erh esetében a fermentációs folyamatot mesterségesen gyorsíthatják fel, így a tea néhány hónap alatt eléri az érett ízt.

A pu-erh íze és aromája

A Pu-erh tea íze és aromája sokféle lehet, a könnyed és virágos jegyektől kezdve a mély, földes és fás ízekig. Az érlelt Pu-erh gyakran édesebb és simább, míg a nyers Pu-erh frissebb, gyümölcsösebb jegyeket mutathat. Az ízek mélysége és összetettsége miatt a Pu-erh tea kóstolása igazi élmény a tea szerelmeseinek.

Ezért korong és tégla a formája

A legtöbb tea szálas, filteres: megszoktad, hogy néz ki. Ehhez képest ez a különleges tea golyókká, négyzetekké vagy téglává van formálva. De hogyan?

Az első lépés mindig a levelek megnedvesítése azért, hogy összetapadjanak és megtartsák az alakjukat. Ezután a leveleket egy vászonzsákba helyezik, és tetszőleges formára préselik: a leggyakoribbak a téglák és a korongok. Az így elkésztett formateákat – téglákat, golyókat - ezután hagyják erjedni, és ekkor történik meg igazán a varázslat. Az erjedési időszak alatt a pu'er megszerzi a jellegzetes összetett ízét, és ez a gazdagság idővel csak tovább mélyül. Az erjedési idő a pu'er fajtájától függően változik.

 

A nyers és érett puerh

Ahogy feljebb már írtuk létezik nyers és érett változat. A nyers Pu-erh teát friss tealevelekből készítik, amelyeket szárítanak és gőzölnek, majd préselnek. Ezt követően természetes módon fermentálódik és érlelődik. A tea végül friss, élénk ízű, gyakran gyümölcsös vagy virágos jegyekkel, az érlelés során az íz lágyabbá, összetettebbé válik, ha megfőzöd lágysárga, világos színű.

Az érett Pu-erh teát mesterségesen fermentálják egy gyorsított eljárással, ezért mélyebb, földesebb ízű, édesebb és simább, mint a nyers változat. Különös módon ízjegyeiben hasonlít a gombákra, borokra. Elkészítése után inkább sötétebb és gazdagabb a színe. 

 

Milyen íze van?

Kis híján olyan, amit szeretnél. Mivel a shu cha és a sheng cha pu'er teák rendkívüli módon különböznek egymástól, a pu'er készítésének kulcsa az, hogy 30 másodpercenként megkóstoljuk az áztatás során, hogy tudjuk, melyiket szeretjük. Minél tovább áztatjuk a pu'er-t, annál mélyebb lesz az íze.

Bármelyiket is választod, ügyelj arra, hogy a teát forráspont alatti vízben áztasd. Így biztos lehetsz benne, hogy nem égeted meg a leveleket.

A Pu-erh tea különleges helyet foglal el a teák világában, egyedi ízvilága, különleges érlelési folyamata és exkluzivitása miatt is. Akár az egészségügyi előnyei, akár a gazdag ízei miatt választod, a Pu-erh tea egy igazi kincs a teák között. Ha szeretnéd kipróbálni a földes, erős, 15 éves Pu-Erh Tuo Cha remek döntés lehet (és megfizethető) Rendeld meg tőlünk interneten, vagy gyere be bármelyik üzletünkbe. https://tea.hu/webaruhaz/tea/pu-erh-tuo-cha-15-eves