Darjeeling a teák különleges csodája

2018. október 13. - 16:10
Darjeelingi teaültetvények

A világ első biodinamikus teafarmjának dolgozói türelmesen várják a bolygók együttállását a Himalája hegyoldalain, hogy leszedhessék India legdrágább tealeveleit.

A Darjeelinget körülvevő hegyek – szinte szó szerint – lélegzetelállítóak. Elefántok és tigrisek járják a hegygerinceket, buddhista kolostorok kapaszkodnak a hegyoldalakba, Darjeeling nemzetközi hírnevét mégis hatalmas smaragdzöld teaültetvényeinek és a "teák pezsgőjének" keresztelt termésének köszönheti.

Mind a 87 darjeelingi teabirtok kellemes, muskotályos tea termeléséről híres. Ha azonban a város nyüzsgő viktoriánus kori lakóhelyeitől 33 kilométerre délre fekvő, a világ egyik legrégebbi teagyárába merészkedünk, olyan különleges ritkasággal találkozunk, amely kétségkívül a többi fajta felett áll. A Silver Tips Imperial névre keresztelt teát kizárólag szakértők szedik a Makaibari-birtokról, tiszta, teliholdas éjszakákon, amikor a bolygók együttállása optimális szüretelési körülményeket eredményez. Ez a misztikus oolong tea nem csupán kozmikus, de drága is: 2014-ben kilóját 550.000 Ft-ért árulták, ezzel India valaha volt legdrágább teájává vált.

Az 1859-ben alapított Makaibari-birtok Darjeeling legrégebbi teabirtoka és a világ első biodinamikus teafarmja. A legtöbb farmtól eltérően Makaibari nem a földre, a talajra és a növényekre hagyatkozik szüretkor, hanem a mennyboltra. A bolygók ritmusához és a csillagászati naptárhoz alkalmazkodnak, amikor meghatározzák a tealevelek leszedésének megfelelő idejét a márciustól októberig tartó szüreti időszak alatt.

Makaibari dolgozói úgy hiszik, a március közepétől májusig tartó időszakban ("first flush") az első teliholdas éjszakán, dagálykor, amikor a növények víztartalma megnő, a levegő magas oxigén- és energiatartalmának köszönhetően a tealevelek íze különösen lágy, finom lesz. Így amikor elkezdődik a naplemente, a dolgozók felkészülnek egy részben spirituális, részben szertartásos eseményre.

A Silver Tips Imperial egy szezon alatt csupán négyszer-ötször szedhető. Szüret előtt Makaibari nyugat-bengáli öltözékben pompázó dolgozóinak százai gyűlnek össze szürkület után. A fériak kézidobokon játszanak, a nők táncolnak és imákat kántálnak a telihold fénye alatt.

Este 8 óra után, amikor a hold a legfényesebb, 80-100 speciálisan képzett teaszedő veszi irányba a hegyet, ahol gyorsan leszednek két-két levelet és a rügyet minden Camellia sinensis növényről, és ezeket a fejükön hordott fonott kosárba teszik. Úgy vélik, hogy ha napfény éri a leveleket, azok aromája és egységessége megváltozik, ezért a teaszedőknek sietniük kell, hogy éjfél előtt befejezzék a szüretet, és így a leszedett termést még napkelte előtt fel tudják dolgozni.

Sanjay Das, a birtok vezetője szerint ebben a különleges oolong teában a mangó és a frangipáni virág ízei keverednek, felemelő és öregedésgátló hatást eredményezve; mihelyt belekortyolunk ebbe az arany főzetbe, azonnal felfrissülünk.

Bár más birtokok is termelnek limitált mennyiségű Silver Tips Imperial teát Darjeeling közelében, Makaibari az egyetlen, amely kizárólag teliholdkor szüreteli azt. A farm továbbá az ország azon kevés birtokának egyike, amely sosem tartozott a britekhez.

Ma, 159 évvel azután, hogy GC Banerjee létrehozta Darjeeling első teagyárát ezeken a hegyoldalakon, Makaibarit dédunokája, Rajah Banerjee vezeti, aki azt állítja, azután határozta el, hogy átalakítja a farmot teljes mértékben fenntartható vállalkozássá, miután 1970-ben leesett egy lóról és látomása volt.