Tea hírek

Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet teánkból?A fekete, a fehér és a zöld tea ugyanabból a növényből származik: a camellia sinesis-ből
Az antioxidánsoktól a vasfelszívódásig: hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet teánkból?
A tudósok szerint a teának különböző jótékony hatásai vannak, de hogyan tudunk belőle a legjobban egészségbombát készíteni?
Néhány tipp:
Kerüljük a tejet
Vagy ne. A tea nagyjából tízszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a gyümölcsök vagy a zöldségek, tehát érdemes megfontolni. Bizonyos tanulmányok kimutatták, hogy a tej csökkenti a teában található antioxidánsok biológiai hasznosulását. Más tanulmányok pedig úgy találták, nincs különbség. Még nem született végleges ítélet e téren.
Válasszuk a zöldet
A fekete,...
A tea fokozza a kreativitást Pu erh tea
A tea fokozza a kreativitást: még egy jó indok a teafogyasztásra
Egy tanulmány szerint a tea hozzájárul a tiszta tudathoz és a könnyebb összpontosításhoz, ezzel serkenti kreativitásunkat. A kutatók úgy találták, hogy a teában található koffein és teanin javítja a figyelmet és az éberséget. Azt állítják, a hatásokat a tea elfogyasztása után néhány percen belül érzékelni lehet.
A Food Quality and Preference című folyóiratban megjelent tanulmány egy kínai pszichológusokból álló csapat kísérletét írja le. Két tesztet végeztek 50 diákon, akiknek átlagéletkora 23 év volt. A résztvevők fele egy...
Tea tejjel?Tea tejjel
A tea jót tesz a szívnek - tej hozzáadásával azonban megsemmisítjük a jótékony hatást
A teafogyasztók bizonyos mértékű védelmet élvezhetnek a szívbetegségek ellen. Ha azonban tejet kevernek teájukba - mint ahogy azt a brit populáció nagy része teszi -, a jótékony hatás teljesen eltűnik; fedték fel a kutatók.
A teáról régóta úgy tartják, hogy jótékony hatással van a szívre és segíthet a rák megelőzésében. Német kutatók felfedezései a tejről azoban azt sugallják, újra kell értékelni a tea rákmegelőző hatását.
"Mivel úgy tűnik, hogy a tej módosítja a tea alkotórészeinek biológiai folyamatait,...
A teafogyasztás valóban csökkentheti a zöldhályog kialakulásának kockázatát?Teázás glaukoma ellen?
Egy tanulmány összefüggést talált a forró tea és a zöldhályog (más néven glaukóma) kialakulásának alacsonyabb kockázata között, azonban a szakértők szerint nem bizonyított, hogy egy csésze tea megvédene minket a betegségtől
Élvezzük nyugodtan a teát, de a legjobb módja a glaukóma kordában tartásának a rendszeres szemvizsgálat, mondják a Royal College of Ophthalmologists tudósai.
A kutatás szerint a forró tea fogyasztása csökkentheti a vaksághoz vezető szembetegség kialakulásának kockázatát – a szakértők azonban azt mondják, hogy a tanulmány nem bizonyítja, hogy a főzetnek védő hatása lenne. A...
Az angolok tea iránti megszállottságának igaz történeteAz angolok tea története
A rezdületlen arc és a tea iránti majdhogynem öröklődő szeretet teszi az angolokat angollá. Kivéve, hogy ez utóbbit egy portugál nőnek köszönhetik.
Képzeljük el a legangolabb angolt, akit csak tudunk. Elég valószínű, hogy bármilyen kép is jelenik meg a szemünk előtt, ez egy rezzenéstelen arcú ember lesz, teáscsészével a kezében. Mert ilyenek az angolok. A tea olyannyira angol, olyannyira berögződött része a kultúrának, hogy berögződött a világ által az angolokról alkotott képbe is.
Míg köztudomású, hogy a nyugati kultúra Kínának köszönheti a teát, kevesen tudják, hogy a portugálok –...
Kávé, tea vagy Red Bull: melyik a legegészségesebb koffeinforrás?Melyik a legegészségesebb koffeinforrás?
A koffein mozgatja a világot, legalábbis mi így hisszük. Az Egyesült Királyságban például naponta 55 millió csésze kávét fogyasztanak. Enélkül billentyűzetünk felett bóbiskolnánk, félig lecsukódó szemhéjunkat gyufaszálakkal kipeckelve.
A múlt hónapban két tanulmány kimutatatta, hogy a napi egy csésze csökkenti a korai halál kockázatát, és drasztikusan csökkenti az emésztőrendszeri problémák okozta halál esélyét.
A kávé, pontosabban a koffein azonban pszichoaktív anyag, jelentős függőséget okozhat, és nagy hatással van az agyműködésre. Nyilvánvalóan lehet káros hatása, ezért ajánlja Rhiannon...
India agresszívan növeli az ortodox teák exportjátTeák Indiából
Kína és India, a két legnagyobb teatermelő ország, csupán szerény mennyiségeket exportál a kisebb termelőkhöz, például Kenyához vagy Srí Lankához képest.
Kína tavaly 328,69 millió kilogramm teát exportált. Kenya, a világ legnagyobb teaexportőrje, 480,33 millió kilót szállított külföldre (a teljes termés 95 százalékát).
India 222.45 kilót exportált, amely mindössze hatoda az ott termesztett teának. Az exportált tea nagy része gyengébb minőségű, és keverésre szánják. Csupán kis részét dolgozzák fel egész leveles ortodox teaként.
Az indiai Teabizottság új piacokat keres egy olyan stratégiával,...
Matcha elvitelreMatcha zöld tea puding
Egy Kickstarter termék lehetővé teszi a matchafogyasztást útközben
 
A Pret-A-Matcha startup vadonatúj terméke lett a matchakedvelők legújabb nélkülözhetetlen kelléke. Az innovatív flaska magában foglalja az összes hagyományos eszközt a matcha elkészítéséhez (a szitát, a kanalat, az ecsetet és egy rekeszt, amelyben 2 uncia [kb. 57 gramm] matcha por tárolható.
A dupla falú rozsdamentes acél flaska három – fekete, fehér és zöld – színben kapható, és 60 dollárba kerül; a cég szerint ez egy harmaddal kevesebb, mint az az ár, amelyen a hagyományos eszközök külön-külön megvásárolhatók.
A Pret-A-...
Andokban termelt teakülönlegesség KolumbiábólAndok és tea
A Csendes-óceánra néző Andok magaslatain, ahol a termőföld gazdag és friss, egy innovatív teakert keltette fel a különlegességek vásárlóinak figyelmét.
Bitaco ad otthont Kolumbia egyetlen kereskedelmi teakertjének, közel az Egyenlítőhöz, 1800-2050 méter magasan, vadvilágban gazdag nemzeti parkok közé rejtve.
Az itteni teabokrok 35 évesek. Ezeket eredetileg CTC tea termelésére ültették 51 hektáron, de az utóbbi években átálltak a fekete és zöld teák ortodox termelésére, és további 10 hektáron herbateát ültettek. További 40 hektár beültetését tervezik az elkövetkező években. A gyár lenyűgözően...
Világörökségi helyszínné válhat az ősi északi tea útvonal
Kína arra törekszik, hogy az ősi északi tea útvonalat UNESCO világörökségi helyszínként ismerjék el. A 13 000 kilométer hosszú kínai-orosz tea útvonal Kína keleti részéről indult, áthaladt a mongol sztyeppéken, és Oroszországban, Szentpétervárnál ért véget, így több mint 200 várost kötött össze.
A keleti kereskedelmi útvonalak a 17. században kibővültek, hogy Kína kincsei eljuthassanak Európába. A tea útvonal a Fujian tartománybeli Wuyi hegységből eredt.
Az észak-kínai Shanxi tartomány nem ültetett teát, de a tartomány régi Jinshang kereskedői az egész világon árulták a kínai teát háromszáz...

Oldalak