A világ teatermesztő országai - 6. Kína

2016. december 19. - 18:12
A világ teatermesztő országai - 6. KínaHagyományos kínai teakészítés

Kínában találjuk minőségi teákból a legnagyobb választékot a világon, és ezek nagy része a mai napig kézi munkával készül.

A tea kereskedelmi termesztése Kínában már Kr. e. megkezdődött,  több mint 8000-féle teát ismertek.  A teacserjét azelőtt oda ültették ahol a földművesnek vagy a gazdálkodónak helye volt a családi kisbirtokon, ma azonban exportra termelő, hatalmas teagazdaságok működnek.

A 19. század végéig a teatermesztés során felhasznált technológiák nem sokat változtak az idők során. Egy ősi kínai közmondás szerint „a legjobb teát a magas hegyek adják”, ami igaz is, de ez nem akadályozza meg a kínaiakat abban, hogy bárhol teát telepítsenek, a nagyvárosok külső körzeteibe vagy a hihetetlenül távoli, elszigetelt helyekre is.

A kultúrális forradalom óta teaszövetkezetek alakultak és racionalizálták a teaipart. A legtöbb feldolgozóüzemben gépesítették a régen kézzel végzett műveleteket. Egyes helyeken azonban továbbra is alkalmazzák a szakszerű kézi munkát. Ma már léteznek privatizált üzemek, amelyek az állami teavállalatok mellett működnek

Jelenleg legalább 18 teatermelő régiót tudunk felsorolni: Anhuj, Fucsien, Kanszu, Kuangtung, Kujcsou, Hajnan, Honan, Hupej, Hunan, Csiangszu, Csianghszi, Senhszi, Santung, Szecsuán, Jünnan, Csöcsiang, Tibet és Kuanghszi Csuang. Az állami tulajdonban lévő vállalatok termékeinek csomagolásán pontos leírást találunk arról, hogy melyik vállalat melyik ágazatának melyik irodája felelős az adott csomagban rejlő tea gyártásáért. Az állami gazdaságokban jó minőségű fekete, oolong és zöld teákat termelnek. Ezek többnyire keverékek, ezért egész évben állandó minőségben állnak a fogyasztók rendelkezésére.  Az ilyen standard teák egyike másika kiváló minőségű, ezeket többnyire exportálják. Az éves termelésnek 80%-a a hazai piacra temett zöld tea.