A világ teatermesztő országai - 5. Sri Lanka/Ceylon

2016. december 14. - 15:12
A világ teatermesztő országai - 5. Sri Lanka/Ceylon Teagyár Nuwara Eliyában

Az 1860-as évekig Srí Lanka (akkori nevén Ceylon) szigetének legfőbb árucikke a kávé volt. 1869-ben azonban a kávérozsda nevű üszöggomba csaknem az összes kávécserjét kipusztltotta, így a teljes összeomlás elkerülése érdekében az ültetvényeseknek más termény után kellett nézniül. A Loolecondera Estate tulajdonosai már az 1850-es évek végén érdeklődtek a teatermesztés iránt, és akkotájt a szigetre érkezett skót James Taylort bízták meg azzal, a következő évben 7,6 hektáron vesse el az első teamagvakat. Taylor Eszak-lndiában sajátftotta el a teatermesztés alapjait, és kezdetleges kísérleteket is folytatott bungalójának verandáján, ahol az asztalon, kézzel sodorta a tealeveleket. Az oxidálódott leveleket faszéntüzeléssel fűtött agyagkemencében hevítette, amelybe drót tálcán tolta be a levéladagokat, Az első teáit helyben árustotta, és a helyiek finomnak találták őket. 1872-ben Taylor már teljesen felszerelt gyárral rendelkezett,  jó minőségú teáit igen jó áron sikerült értékesftenie a londoni árverésen. Eltökéltsége és elhivatottsága nagyban közrejátszott abban, hogy a tea mint árucikk ismertté váljon Ceylon szigetén. A termelés 10 kilogrammról 80 tonnára, nőtt húsz év alatt, majd a század végére közel 23 ezer tonnára nőtt.

A ceyloni teaültetvények nagy része 900—2400 méteres tengerszint feletti magasságban húzódik a sziget délnyugati részén, Colombótól keletre és a legnyugatibb országrészben, Galle körzetében. A forró, páradús fennsíkokon és hegyeken a teacserje hét-nyolc naponta hoz új hajtásokat, és egész évben szüretelhető. A legjobb termést a keleti körzetekben június közepétől augusztus végéig, a nyugati részeken pedig február elejétől március közepéig adják az ültetvények

Brit vállalatok kezében volt 1971 -ig a sziget csaknem összes teabirtoka. Ekkor a Srí Lanka-i kormány földrefomot hajtott végre, amellyel állami ellenőrzés alá került az ültetvények zöme.

Legismertebb termőterületek: Dimbula, Galle, Nuwara Eliya, Ratnapura, Uva. A legtöbb vállalat ma is értékesít ceyloni teakeveréket Ceylon Orange Pekoe kategóriában.