A világ teatermesztő országai - 3. India - Darjeeling

2016. december 12. - 17:12
A világ teatermesztő országai - India 2.  Darjeeling

Inda északkeleti részén, a Himalája hófödte hegyei közé ékelődve, 1800 méter tengerszint feletti magasságban terül el a gyönyörű adottságokkal megáldott Darjeeling, és körülötte csaknem 20 000 hektáron húzódik a darjeelingi teatemesztő vidék. Tiszta időben a távolban a Mount Everest csúcsa rajzolódik ki. A jő minőségú darjeelingi teákat méltán nevezik a teák „champagne”-ának. Kifinomult, muskotályos jellegú íze és csodálatos aromái a temőhely különleges adottságainak köszönhetők a hűvös, ködös éghajlat, a nagy tengerszint feletti magasság, a csapadék, a temnőhely talajának és levegőjének minősége mind-mind hozzájárul a tea kiváló minőségéhez.

A darjeelingi régióban a legtöbb tea kínai magből, kínai hibridből vagy asszámi hibridből nevelt teacserjéről származik. A kínai növények jobban ellenállnak a hidegnek, ezért ezeket a Dardzsiling északi részén fekvő, magasabban található ültetvényeken teleptik, egyes ültetvények 1 800 méter fölött húzódnak.  A délebbi ültetvényeken inkább az asszámi növényeket telepítik mert azok jobban kedvelik a sok csapadékot. Darjeeling nahyjából 100 ültetvénye évente 16 ezer tonna termést ad. A szedők többnyire nők akik a kora reggeli órákban kezdik a szedést a nemritkán 45 fokos dőlésszögú hegyoldalakban kialakltott teraszokon.

Az éghajlat és a nagy tengerszint feletti magasság miatt a darjeelingi teacserjék nem hajtanak egész évben. A leveleket áprilistól októberig szedik attól kezdvdae, hogy vége a téli nyugalmi időszaknak és odáig, míg le nem áll a hajtásnövekedés. Az új hajtások márciusban, az első könnyű tavaszi záporok után jelennek meg. Ebből lesz az első szedésű („first flush”) darjeelingi tea. A második szedésre („second flush”) május—júniusban kerül sor. A monszun június közepén éri el a területet, és szeptember végéig tart. A monszunidőszakban átlagosan 2930 millimétemyi csapadék hullik. Az ebben az időszakban szedett teáknak magas a nedvességtartalma, és átlagos minőséget képviselnek A tealeveleket tradicionális módszerrel dolgozzák fel, a feldolgozás végén a levelek barnásak vagy feketék, szépen csavarodók és sok köztük az aranyszínű rügycsúcs.