A világ teatermesztő országai -11. Afrika

2017. január 19. - 17:01
A világ teatermesztő országai -11. Afrika Teák Afrikából

Burundi

Burundi az 1970-es évek elején kezdte meg a tea kereskedelmi méretű termesztését, és 2002-ben nagyjából 7000 tonna termést állitottak elő. Az ország öt teaüzeme közül négy 1 800 méter tengerszint feletti magasság fölött található. Az elmúlt évek során Ruandához hasonlóan Burundiban is belharcok dúltak, és politikai instabiliás jellemezte az országot, ami a teatermelésre és annak minőségére is hatással volt. Hegyes vidékei és trópusi éghajlata miatt Burundinak - Ruandához hasonlóan - kiváló adottságai vannak a minőségi teatemesztéshez.

Etiópia

Etiópia déli részén, a kenyai határ melletti fennsíkon több teatermelő üzem működik  650 méter tengerszint feletti magasságon mintegy kétezer hektáron termesztenek teacserjéket, amelyeknek a termése a kenyaihoz hasonló. Most, hogy az országban nyugodt körülmények uralkodnak, a teaipar is szép jövő előtt áll.

Madagaszkár

A szigeten 1500 méter felett termesztik a teaklónokat, amelyeket fekete teaként dolgoznak fel. A madagaszkári teák fényes, színdús főzetének kiváló minősége vetekszik a legjobb kelet-afrikai teákéval. A termelés szezonális jellegű, a májustól szeptemberig tart.

Mauritius

A tea mint ital 1 700-as években jelent meg Mauritiuson francia  közvetítéssel. Ma a szigeten temelnek néhány figyelemre méltó teát, amelyek kellően erősek, és megfelelő a színük, de valójában nem igazán jó minőségűek. A sziget teatermesztése a tea világpiaci árának 2005-ben tapasztalt esése miatt visszaszorulóban van, sőt valószínűleg hamarosan meg is szűnik, s a cukor- és textilipar veszi át a helyét.

Mozambik

Mozambik Zambézia tartományában a portugálok telepíttték az első teaültetvényeket, de az 1970-es évek politikai zavargásai óta napjainkban csökken a termelés. Az erős fekete teák íze enyhén fűszeres. Elsősorban reggelihez, tejjel fogyasztott teának ajánlható.

Ruanda

A teaipar az 1950-es években fejlődött ki Ruandában a belga segítséggel. A termékeny földnek, a kedvező csapadékeloszlásnak és a megfelelő klímának köszönhetően virágzott a teatermelés, és a legjobb afrikai teákhoz hasonló, egyenletesen jő minőségű CTC teát sikerült előállltani.  Az 1990-ben kezdődő polgárháború azonban komoly termelésvisszaesést eredményezett.  A Mulindiben található legnagyobb üzemet 1994-ben elfoglalták a tutszik, és az összes üzemben leállt a termelés. 1995-ben a teaipar ismét temelni kezdett. 2001 -ben a termelés meghaladta a 20 ezer tonnát, és a termék minősége ismét elérte a háború előtti szintet.

Uganda

Ugandában XX. század elején kezdődött a tea termesztése, de sokáig nem sok fellendülés mutatkozott. Az l . világháborúból visszatért katonák magánültetvényei hozták meg a változást. Az 1950-es évek közepétől gyors növekedésnek indult a termelés a szinte kizárólag fehér emberek tulajdonában levő birtokokon. A hetvenes évekre a magánkézben levő kereskedelmi méretű birtokok és a kistermelők ültetvényei együttesen akkorára duzzadtak, hogy Ugandában akkoriban majd 20 ezer hektáron termesztettek teát, amely az ország fő expotcikkévé lépett elő. Az 1 980-as évek háborús konfliktusai azonban rossz hatással voltak a termelésre, és a tea exportja 25 ezer tonnáról 10 ezer tonnára esett vissza. A teaültetvények megsérültek, vagy elhagyták őket, a gyárak pedig csökkentett kapacitással dolgoztak, vagy bezártak. A 90-es évek óta ismét stabil a politikai élet, ami magával hozta az ültetvények és gyárak felújítását, úgyhogy a termelés növekedésnek indult. 2002-re 97 tonna lett. Mindezek ellenére problémák továbbra is léteznek, a valutaárfolyamok változása nem kedvez Ugandának, hiány van munkásokból és az energiaellátás is bizonytalan.