A világ teatermesztő országai - 10. Dél-Amerika

2017. január 13. - 12:01
A világ teatermesztő országai - 10. Dél-Amerika Bombilla Mate teához

Argentína

Argentína teatermésének 95%-a Misiones tartományből származik, a maradék 5% pedig Corrientesből. Az munkaerőhiány miatt ma már javarészt géppel szüretelnek, amitől a hatékonysága a sokszorosára nőtt. Az argentin tea főzete sötét színű, enyhé földes ízü, és közepesen testes. A termés nagy részét Kínába és az Egyesült Államokba exportálják, ahol teakeverékekhez vagy instant tea gyártásához használják fel.

Brazília

Brazília tradicionális fekete teát termel, amelyet a Säo Paulótól délre fekvő területeken termesztenek.  A termést javarészt az Egyesült Királyság számára késztett zacskós teakeverékekhez használják fel, illetve a hazai piacon értékesítik.  A brazil teák általában jobb minőségűek mint a környező országokból származók és tisztább, fényesebb főzetet adnak, ellenben nem túlságosan aromásak.

Ecuador

Az országban az 1960-as évektől kezdve van teatermesztés, és a termesztett fekete tea nagy részét az Egyesült Államokba szállítják, ahol teakverékek alkotórészeként hasznáľJák fel.  A teák többnyire nagyon erős, jóízű főzetet adnak.

Peru

Cuzco és Huánuco megyékben termesztenek teát, évente összesen mintegy 3 ezer tonnányit.  Az elmúlt egy-két évben azt tervezték, hogy a mutatkozó hazai szükségletek miatt az éves termésmennyiségből néhány száz tonnányit instant tea készftésére használnak fel, de a gazdasági nehézségek miatt ez az ötlet nem valósult meg.

 

A dél-amerikai orzságokban lehinkább a Mate leveleiből főzött italt fogyasztják teaként.

A Mate tea az Illex nemzetségbe, vagyis a magyalok családjába tartozó örökzöld fa, amely Dél-Amerikában őshonos növény. A Braziliában honos Ilex bokrot még az indiánok kezdték termeszteni. Leveleit ugyanúgy forrázzák le, mint az igazi teát. Az eredmény egy koffein mentes száraz ízű, de matein tartalmának köszönhetően erős élénkítő hatással bíró főzet. A Mate tea Paraguayban, Uruguayban és Argentínában nemzeti ital, de Brazíliában, Peruban és Chilében is fogyasztják. Különleges egészségjavító hatásairól is ismert. A dél-amerikaiak gyakran használják természetes gyógymódokhoz, szerintük fokozza a gyógyszerek hatásait is.

Dél-Amerikában a legtöbb helyen Mate tökből fogyasztják a Mate teát a helyi lakosok.
A Mate tea a nevét egy a tökhéjból készült, úgynevezett mate csészéről (tökről) kapta, amelyből az évszázadok hagyományai szerint mai napig fogyasztják, amely szerte a világon egyre népszerűbbé válik. A Mate tea fogyasztás tradícióihoz szintén kapcsolódik egy furcsa szerkezet,mégpedig a bombilla. A bombilláról tudni érdemes, hogy egy fémből készült speciális szívószál, amelynek két vége van, az egyik vége keskeny, az öblös végén pedig sok apró lyukat találni, amely segít a tealeveleket megszűrni, ezzel élvezhetővé téve a frissítő Mate teánkat. A bombilla segítségével a Mate tea könnyen fogyasztható és a hagyomány megőrzésében is segít.

A Braziliában honos Ilex bokrot még az indiánok kezdték termeszteni. Leveleit ugyanúgy forrázzák le, mint az igazi teát. Az eredmény egy koffein mentes száraz ízű, de matein tartalmának köszönhetően erős élénkítő hatással bíró főzet.

A Mate tea az Illex nemzetségbe, vagyis a magyalok családjába tartozó örökzöld fa, amely Dél-Amerikában őshonos növény. A Mate tea Paraguayban, Uruguayban és Argentínában nemzeti ital, de Brazíliában, Peruban és Chilében is fogyasztják. Különleges egészségjavító hatásairól is ismert. A dél-amerikaiak gyakran használják természetes gyógymódokhoz, szerintük fokozza a gyógyszerek hatásait is.