A világ legdrágább teáskannája

2023. szeptember 12. - 09:09
A világ legdrágább teáskannája

A világ – többek között – azért színes és attól különleges, hogy számtalan olyan különleges tárgy vesz minket körbe, aminek az értelme megkérdőjelezhető, vagy amit egyszerűen nem értünk. Talán ilyen a világ legdrágább teáskannája is. Ismerd meg!

Egoist

Az Egoist teáskanna kiváló példája annak a végtelen szeretetnek, amit a britek egy csésze tea iránt éreznek. Ezt az egyedi és hihetetlen teáskannát a Guinness Rekordok Könyvében a világ legdrágább teáskannájaként tartják számon. Az ára? Csekély 3 millió dollár.

Kié a világ legdrágább teáskannája?

A Belgraviában található Mosiman's étteremben mutatták be és használták. A teáskannát Nirmal Sethia tervezte és rendelte meg. Ő az alapítója az N Sethia Alapítványnak és a Newby Teas of Londonnak, ami az egyik legpatinásabb teázó.

De miért éppen Egoist?

A világ legdrágább teáskannának különleges neve van. Ez a The Egoist, mégpedig azért, mert csak egy csésze tea fér bele. Sethia úr szerint: "Ez a teáskanna a tea eredete előtt tiszteleg, és ennek a legősibb, kulturálisan legfontosabb és legszebb italnak állít emléket. Reméljük, hogy ez a tárgy világszerte hozzájárul a tea művészetének, örökségének, történelmi és kortárs jelentőségének megértéséhez. A tárgy a Chitra-gyűjteményben, a világ legnagyobb teakiegészítő magángyűjteményében foglal majd helyet. Megtiszteltetés számomra, hogy a Guinness World Records elismerte a tea örökségéhez való hozzájárulásomat".

386 rubin és 1600-nál több gyémánt

A milánói ékszerész Scavia által készített 18 karátos arany teáskannát teljes egészében a legfinomabb és legdrágább kövek borítanak: 1658 briliáns csiszolású gyémántot és 386 rubint tartalmaz. Ráadásul a tetején, mintegy ékkőként egy 20,70 karátos természetes rubin gyöngy is van. A teáskanna fogantyúja fosszilis mammut elefántcsontból készült. 

Sethia teát is főzött a bemutatóra / megnyitóra, egy ritka Muscani teát használva a Newby teagyűjteményéből. De talán a legszebb, ami ehhez a teáskannához kapcsolódik az a szeretet. Sethia úr a felesége emlékének készítette, aki imádta a teákat, de néhány évvel ezelőtt elhunyt. (A teáskanna ma egy alapítványé, adományként kapták)

Ismerd meg a teáinkat: https://tea.hu/