A világ legdrágább teái

2018. szeptember 13. - 16:09
Wuyi sziklái

Ahogy mindenhol, a teák világában is megvannak az igazi szupersztárok, ez árukban is megmutatkozik, persze ízviláguk szintén mesés lehet. A legszélsőségesebb teákat ha nem is, de sok drága különlegességet megkóstolva elmondhatom valóban igazi élményt jelentenek.

Íme néhány a világ legdrágább teáiból:

1. Da-Hong Pao Tea – 340(!) millió Ft/kg

Kínában a kormány védett nemzeti örökségnek nyilvánította, a Ming dinasztiáig nyúlik vissza a teanövény eredete, a feldolgozási eljárás is szigorú titok. Államfők és más méltóságok kaphattak belőle ajándék gyanánt. Sötét oolong tea, édeskés aromával, utóíze percekig a szánkban marad – állítólag. Védettsége miatt a Wuyi hegy szikláin található néhány növény 2007 óta érinthetetlen, így aligha fogjuk megkóstolni ezt a teát.

2. Vintage Narcissus Wuyi Oolong – 1,8 millió Ft/kg

500 évvel ezelőtt készült a tea, szintén Wuyi hegyen, a doboznyi tea először Szingapúrba került, majd Hong-Kongban egy árverésen vásárolta meg egy kínai teagyűjtő.

3. Tieguanyin tea – 870.000 Ft/kg

Ismét egy oolong, ropogós levelek, világos arany szín jellemzi. Többször forrázható mielőtt jellegzetes gesztenyés íze fakulni kezd.

4. Gyokuro tea – 180.000 Ft/kg

A jól ismert Uji vidékről származik Japánból, szedését megelőzően két hétig árnyékolják, szedése és feldolgozása természetesen szakavatott kezek által történik.

5. Silver Tips Imperial – 112.000 Ft/kg

A Himalája magasan fekvő teaültetvényein terem, színe és markáns íze kiemelkedő, szedését követően a Makaibari teabirtokra szállítják, ami Darjeeling és India első teagyára.

Ha valaki kíváncsi a tea jellegére javaslom kóstolja meg a Somerset Tea Darjeeling First Flush FTGFOP teáját, töredékáron belekóstolhat a jellegzetes darjeelingi ízvilágba.

Ha már a tea áraknál tartunk, egyik előző bejegyzésben szóba került hogy hogyan is kerülhet kilónként majd 18.000 Ft-be az áruházak polcain található, már nem vállalhatatlan minőségű filteres tea. Ha egy kicsit utánanézünk, rátalálhatunk az indiai kormány szigorú felügyelete alá tartozó indiai Tea Board weboldalára, ahol nagyon precízen heti lebontásban megtaláljuk a teaaukción teljesülő árakat heti lebontásban, évekre visszamenőleg. Rögtön megállapíthatjuk, hogy az elmúlt években folyamatos az áremelkedés, most az »olcsó« filteres teák alapjául szolgáló kategóriában – ami egyébként a termelés 80-90%-a – 500 Ft kilónkénti árak környékén járunk. Feltételezem persze hogy a legnagyobb multik valahogy a nap végén még ebből az árból is kedvezményeket csikarnak ki. Szóval a józan ész azt diktálná hogy erre a kiindulási árra adók, csomagolási és marketing költség, logisztika, valamint kereskedelmi árrés felszámolásával nagyjából 2.000 Ft árat kapunk a polcokon. Amikor a 18.000 Ft körüli árral szembesülünk némileg sokkoló, lehet hogy tévedek de más iparágakban ez nehezen elképzelhető. Kicsit olyan mintha szintén Indiában gyártott Suzuki Marutit vásárolna nagyjából 1 millió forintos áron valaki (e körül van Indiában az ára) majd gondolna egy merészet és elkezdené Európában és Magyarországon forgalmazni úgy jó 36 millió forintért. Gyanítom nem lenne nagy siker. Kíváncsiságból ha már az autók kerültek szóba megnéztem mit lehet ennyiért kapni. Ezt, mondjuk: Porsche 911 Carrera-t. A multik filteres teáit viszont veszik ez emberek, a teaeladások bő 90% teszik ki. Még azt sem mondhatjuk hogy szemben az autókkal a tea ritka egzotikum, hiszen a víz után a világ második legnépszerűbb itala. Választhatunk, és a Marutival járunk. Ezt még ízlelnem kell kicsit, megyek iszom egy csodálatos Leopard Havas Rügy teát, az is nagyon drága de tudom hogy megéri az árát.