Vanessza blogja a teákról

2019. május 13. - 19:05
Tea összehasonlító teszt

Tegnap négy doboz áru érkezett. Most a szokásosok mellett jött három újdonság. Egy ízesített fekete: a Belga csokis trüffel, és kettő gyümölcs: Epres banános joghurt bio gyümölcstea és a vicces nevű Mangó Tangó.
Ma arra gondoltam, megkóstolom őket és leírom a benyomásokat.
Először is a teafüvekről: a Belga trüffelnél észrevettem, hogy a klasszikus fekete tea szálak hosszabbak, így én arra következtettem, hogy nem a legerősebb koffeintartalmú teáról van szó. Ezen kívül láthatólag tartalmaz grillázst és kakaóbabot. Illatra már-már szilvás benyomást kelt, de emellett krémes-csokis ízt is abszolút kiérezni. Lefőztem a teát (100°C-os vízben 3 percig áztattam), majd újabb illatmintát vettem. Itt jött csak ki igazán egy süteményes illatbomba, aztán megvártam még ihatóra hűl és már kortyoltam is. Ízre azt gondolom a fekete dominál. Ez a fekete tea kedvelőinek kedvező. Én, aki nem a fekete teák oldalán állok, jobban szeretem az olyan feketét, mint a karácsonyi Adventi teánk, amiben az ízesítés nagyobb szerepet kap. Dehát ugye nem vagyunk egyformák... :)
Második teszt következik, az Epres banános joghurt. Egy sárgás, nem éppen pirosbogyós teához hasonlítható, édeskés illatú teafűvel van dolgunk. Látom, hogy van benne banán, eper, hibiszkusz, mazsola és akkor jön a kérdés, mi az a narancssárga hosszúkás gyümölcs? teafű? akármi? Mivel nem jövök rá inkább ránézek az etikettre, ami részletesen leírja a tea tartalmát. Itt jön a meglepetés! Azok ott sárgarépa szeletek! Végülis az ötlet jó, hiszen a répa édes és oly sok finom multivitaminnak is répa az egyik alap hozzávalója. Kész a tea. Színre nem a legvörösebb, amit valaha láttam, de a hibiszkusz tette a dolgát és az összbenyomásra sárga teafűből piros főzet lett. Illatáról a babáknak való tea jut eszembe. Valószínű a banán és a répa miatt. Gyönyörűen gyöngyöződik a főzet teteje, ízre pedig egy csodás harmónikus teát kapunk. Kissé savanykás a hibiszkusztól, de ezt tökéletesen ellensúlyozzák az édes gyümölcsök. Aki a joghurttól tart, megnyugtathatom, az csak krémessé teszi ezt a lágy ízt.
Jöhet a harmadik, egyben az utolsó újdonság mára. Mangó Tangó. Teafüvében szinte sárgán kívül más meg sem jelenik. Illatra ananász, mangó és egy kis mentolos illat is érezhető. Már áztatom is, gyönyörű sárga főzetet kapok, és az illata elbűvölően citrusos. Íze édes, lágy és elnyeri az első helyezést a mai újdonságok közül az én listámon. Mentolnak nincs nyoma, de érdekes, hogy a teafű illatából valahogy mégis kijött.
Tanulság: ne ítéljünk illat alapján, inkább kóstoljunk! Nálunk egy főzetnyi mintatea bármikor kérhető!

 

Kovács Vanessza a blog szerzője, ha valaki személyesen találkozna vele, a Somerset Teahouse Árkádban található üzletében megteheti.

2019.05.13.