Teatörténetek 8. - Stenczel Timi blogja

2019. április 26. - 15:04
Teatörténetek 8. - Stenczel Timi blogja

Nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni. Mindig nyitott vagyok az alternatív megoldásokra, gondolatokra. Így van ez a teákkal kapcsolatban is, mindig izgatottá válok, ha érkezik valami kóstolnivaló.  

A napokban két ilyennel is bővült kínálatunk: Nepal First Flush és Silver Flush. Igazi nepáli fekete teák, az első és második szüretből. Hasonlóak ám igazi ínyencek kiérezhetik a különbséget. Az azonosság sűrűségükben és zamatos, gyümölcsös utóízükben mutatkozik meg. 

Képzeld, a teát ugyanúgy, ahogy a bort is, hivatásos kóstolók állítják össze. Azért ez egy egész kellemes módja az anyagiak megteremtésének, úgy hiszem. Habár húzósabb napokon előfordul, hogy akár több száz teaféléből is mintát kell vennie - olyankor nap végén nem biztos, hogy cserélném az ízlelőbimbóim az övére. 

Egy munkanapja nagyjából azzal telik, hogy először meghatározza a száraz teát - felméri annak színét, aromáját, majd sodrási és elkészítési módját. A legkiválóbb minőséget mutatja, ha a levelek csúcsán pihés, ezüstös színezet látható. 

Ezek után következik a lemérés majd a leöntés, mindegyiket pont annyi ideig hagyják oldódni, ameddig  annak ideális - ez az esetek többségében öt-hat perc. Amint ez kész, kóstolóedénybe öntik, a teafüvet pedig az áztatóbögre fedele fogja fel. 

Először szem, majd csak azután szájügyre is veszi a forrázatot: fényességét, színét vizsgálja. Ha ezzel megvan, jöhet egy korty a teából, levegőt szív azon keresztül és az orrán át egyszerre. Megforgatja szájában a teát és ínyével (is) ízlelgeti, érzékeli azt majd kiköpi. 

Átvitt értelemben mi is ugyanezt csináljuk ,a világon mindennel kapcsolatban. Pontosabban azért sokszor nyelünk le olyasvalamit, amit jobb lett volna kiköpni. A nemet mondás képessége is egyfajta művészet szerintem. Egy olyan, ami tanulható, fejleszthető…  felismerni azt, mikor mi a helyes döntés. Minden összefügg mindennel, mindig erre jutok. Hiszen ha belegondolok, ez mitől függ, megint csak az jut eszembe: önismeret, gyakorlás, tapasztalás, helyes fókusz. 

Na tehát, sok munka van abban, hogy igazán jó teát ihassunk. Érdemes minél többet összevetni egymással, ezáltal kifinomult ízlésre tehetünk szert, ami megkülönböztet a hétköznapi nagy átlagtól - "kilógni a sorból" márpedig menő.