Teatörténetek 4. - Stenczel Timi blogja

2019. április 12. - 17:04
Teatörténetek 4. - Stenczel Timi blogja

Nemrégiben hangzott el a következő mondat:

"Hiszen több teát sem lehet egyszerre inni...!" - egy nagyon kedves barátomtól, telefonbeszélgetésünk során.

Később belegondolva rájöttem, hogy hát de, végül is lehet, csak hosszútávon nem érdemes. De nem is szükséges.

Éppen azt ecseteltem neki, mennyire kipucoltam a naptáram. Az elmúlt egy évben csordultig volt tömve mindenféle önfejlesztő progival és tematikus valamint baráti találkozókkal, táborral, fesztivállal, tanfolyamokkal... egyikről a másikra rohantam. Az egyetem mellett több munkahelyen is jelen voltam. A következő szint már az lett volna, ha az alvást is külön beprogramozom. Akkor úgy tűnt, elveszek a végeláthatatlan rengetegben és hogy ebből aligha keveredhetek ki élve. Többen aggodalmukat fejezték ki. Én tudtam, hogy nem kell parázni, ez csak átmeneti. Egyszerűen annyi történt, hogy elengedtem valamit (vagy valakit), ez pedig üresedést okozott több helyen is, amit aztán így orvosoltam. Tudtam, hogy jó lesz és én egyébként élveztem. Nevezhetnénk ezt vetési időszaknak is.

Avagy, több teát ittam egyszerre. Így lehet. Belekóstoltam mindenbe amit csak megkívántam. Nem mind volt finom. De ahhoz ki kellett próbálnom, hogy ezt elmondhassam.

Most pedig, hogy szereztem némi tapasztalatot, van összehasonlítási alapom - kialakult bennem egy kép arról, hogy mi az ami igazán érdekel. Így már sokkal könnyebb a döntés, amikor választanom kell két vagy több program ("tea") között. Ezért tudtam most leredukálni a kalendáriumom tartalmát és sokkal fókuszáltabban haladni.

Rengeteget tanultam - mind magamról, mind a világról. Kibővült és teljesen lecserélődött a baráti társaságom. Kicsit olyan, mintha ezelőtt nem is én lettem volna. Mintha most ébrednék csak tudatomra. Na de ehhez nagyon sok "teát" kellett kóstolnom, kevernem, kavarnom.. Mire kikísérleteztem, hogy mi az ami ízlik nekem. Na és persze ez még mindig csak az út legeleje...! De végre nem érzem úgy, hogy lemaradok valamiről, ha éppen valahol vagyok, ami miatt nem tudok ugyanakkor máshol is ott lenni. Önismeretet tanultam, illetve tanulok. Most már a lehetőségek keresnek meg engem, és nem fordítva. Elérkezett az aratás időszaka. Azt gondolom, ez is csak átmeneti fázis aztán idővel újból kezdhetem vetni a magokat, az újabb termésből. Így lépkedni előre, nem pedig oldalazni. Minden kör után egyel magasabb perspektívából tekinteni a "valóságra".

Ugyanez mondható el a teázásról is. Ezért van lehetőség nálunk kóstolót kérni, akár egyszerre több teából. Kényelmes és nyugodt körülmények között, otthon lefőzheted, és összehasonlíthatod. Akár keverheted. Így könnyebben dönthetsz majd amikor vásárolni szeretnél magadnak, vagy ajándékba a 100 grammos kiszerelésekből. 

Stenczel Timi írása, személyesen is találkozhatnak vele a Somerset Teahouse, Árkád üzletében.