Teatermesztés otthon?

2016. július 01. - 10:07

Saját teatermesztés lehetősége tartja izgalomban a tearajongókat.
Brit teakedvelők többé nem talán nem kell Kínára támaszkodniuk, hanem akár a saját kertjükben való termesztést is választhatják, a brit klíma tökéletesen megfelel erre. – állítják kertészeti szakértők.
A „termeszd magad” mozgalom fellendülésével a Camellia sinensis – közönséges teanövény – eladása az egekbe repült.
A közhiedelemmel ellentétben a teanövények növekedéséhez nincs szükség nagy melegre és magas páratartalomra. A teanövények inkább a mérsékelt éghajlatot és a sok nedvességet kedvelik.

Az Egyesült Királyság két jelentősebb teaültetvénnyel büszkélkedhet: egy ültetvény található Cornwallban, egy pedig a skót felvidéken. Terveznek egy harmadik ültetvényt is, Észak-Írországban.
Manapság a kertészek körében egyre inkább nő az igény saját teatermesztésre. Hátsókertjükben termesztenek teát, saját „mini ültetvényt” létrehozva.
Hasonlóan mint a tradicionális teatermesztő országok (Kína, India, Ceylon, stb.) esetében, az Egyesült Királyságban termett növényekről a fiatal leveleket le lehet szedni tavasszal és azonnal zöld teát készíteni belőlük, vagy fermentációt követően fekete teát készíteni belőlük.
Az otthoni teatermesztés bajnokai közé tartozik a híres kertészeti szakértő, James Wong, aki számos Camellia sinensis növényt gondoz Surrey-i otthonában.
„A tea Kína hideg, nedves, nyomorúságos részeiből származik, és az emberek azt gondolják, hogy trópusi növény, de a trópusokon csak nagy magasságokban termesztik, mert csak ezek a területek elég hidegek és nedvesek.” – mondja James Wong.
Wong a dorseti Wimborne-ból vásárolja teanövényeit, ahol Simon Greenfield és Lorraine Keets tulajdonosok Camellia növényekre specializálódtak.
„Mi lehet jobb egy saját termesztésű növény leveleiből készített tea elfogyasztásánál?” – kérdi Greenfield.
Egy növény £16.50-ba (kb 6700 Ft-ba) kerül és elég szívós ahhoz, hogy túlélje a brit telet és levelek végtelen utánpótlását növessze, ha megfelelően van gondozva.
„Azt gyanítom, sok ember nem tudja, hogy a tea a Camellia sinensis növényről származik és egész sikeresen termeszthető a saját kertjükben is.” – mondja Greenfield
„Sok vásárló van, aki a Camellia sinensist keresi saját teatermesztés céljából. Szezononként kb 100 növényt adunk el, melyekhez instrukciókat csatolunk a teakészítésről.’
A Camellia sinensis őshonos Kína déli részeiben, Japánban és Koreában, és több ezer éve használják teakészítésre.
Levelei nyersen is fogyaszthatók, például salátákban, magjait pedig teaolaj készítésére is lehet használni, mely főzéshez használatos.
Forrás: Telegraph