Teakészítés a múltban XI.

2017. március 30. - 15:03
Teakészítés a múltban XI.Teakereskedelem a múltban Magyarországon

Két híres cég Fiuméből küldte szét teáit postán a megrendelőknek. Az egyi a Fratelli Deisinger cég volt, amelyet 1897-ben alapítottak, a másik pedig az 1899-ben létesült Fiumei Kávébehozatali Társaság. Mind a két cég fontosnak tartotta árui propagálását. Színes prospektusok kínálták portékáikat, amelyekben a teákról részletes leírást adtak, sőt teakészítési recepteket is közöltek.

A Fratelli Deisinger cég

A Fratelli Deisinger cég forgalmazásáról statisztikai adataink nincsenek, de a jól záródó bádogdobozokban szétküldött teafajtákat ismerjük. A vevőknek a következő teafajtákat ajánlották. A dobozok egységesen 1 kg-osak voltak.

Törmelék keverék 7,00 korona
Congo, nagy leyelű 8,20 korona
Morning, középlevelű 8,90 korona
Jáva, nagy 9,10 korona
Mandarin 10,50 korona
Souchong, 14,20 korona
Ceylon, igen erős 11korona
Király keverék 12,90 korona
Angol keverék 16,20 korona
Karlsbadi keverék 19,40 korona

Pecco-virág tea 20,20 korona

Fiumei Kávébehozatali Társaság

A Fiumei Kávébehozatali Társaság nemcsak kávéval foglalkozott, hanem nagy mennyiségű teát is forgalmazott.

Árjegyzékükben a következőket írják: „Mielőtt mi valamely teát forgalomba hozunk, azokat előbb hetekig próbálgatjuk és ez az oka annak, hogy ha Ön bármelyik teát rendeli — a legjobbat kell hogy kapja. Ha mi egy teáról azt állítjuk, hogy a legjobb, akkor ennek minden másutt kapható teánál jobbnak kell lennie, mert mi az összes forgalomban levő teákkal előbb összehasonlítjuk és csak azután állapítjuk meg minőségének fokozatát. . . . mi csak a régi, 40 évre visszanyúló személyes összeköttetéseink révén tudunk ilyen páratlanul finom árukhoz jutni, amelyekhez hasonlót hiába keres a fogyasztó.”

Megrendelőik kedvéért a legfinömabb teákat is be szerzik, de csak kis mértékben. „A valódi Darjeeling Assam teák közt kell keresni a világ összes téi között legfinomabbakat” olvashatjuk a prospektusukban.

»Egyes assami és darjeelingi teakertek keverékeiért valóságos versengés folyik, mert a termékeik páratlanok.

Ez a nagy versengés az oka annak, hogy a világhíres teákból hozzánk csak elvétve kerül néhány láda, mert mi nem tudjuk azokat a horribilis árakat megadni, amiért megszerezhetők volnának.”
Az 1927-es évet véve figyelembe, a következő teafajtákat ajánlotta a cég vevőinek.

„1. Darjeeling• tea, A Himalája körül 1000—2500 méter magasságban termő különleges teafajta, amelyet az Ázsiában termő összes teák között a legtöbbre értékelnek különösen jellegzetes ereje és illata miatt. 1 kg ára 280 000 korona.

2. Assam tea. Ennek a pompás erős, zamatos teának ugyanannyi kedvelője van, mint a Darjeelingnek, Az Assam erősebb a Darjeelingnél, felöntése is sötétebb. Ára 290 000 korona. Kapható két különleges teafajta is: Az Assam virága. Aranysárga levelekkel. A legritkább és legdrágább tea. Nincs állandóan raktáron, mert csak nagy ritkán kapható 2—3 láda. Felöntése vöröses. Ázási idő 4 perc. Ára 350 000 korona. Wanarrajah-Darjeeling, Ezt a teát csak feltételesen ajánljuk, mert csak addig szolgálhatunk belőle, amíg a kevés készlet tart. Az idei termésből 30 ládát sikerült beszereznünk, amelyet a jövő őszig nem pótolhatunk. Elismerten a legjobb fajta, amely egyesíti az összes kiváló tulajdonságokat. 1 kg ára 330 000 korona.” Ezeken kívül árusítottak Ceylon (Colombo), Narancs Peccoe, Scendet Orange Peccoe és Indiai teát. A Karlsbadi keveréket mint gyógyszert a gyenge gyomrúaknak ajánlották. Volt még kínai, indiai és japán keveréktea különféle minőségben és összetételben. A jó teakéšzítéséhez is ad tanácsot a prospektus.