A teakészítés lelke: az áztatás

2024. szeptember 02. - 11:09
A teakészítés lelke: az áztatás

Még a boltban néhány száz forintért kapható teák dobozán is találsz arra vonatkozó információkat, hogy az adott teát mennyi ideig és hány fokos (milyen hőmérsékletű) vízben ideális áztatni mielőtt elfogyasztod. De miért ennyire fontos az áztatás? Melyik teát meddig áztassuk? Mi történik, ha elrontjuk, nem tartjuk be az ajánlást? Íme a válaszok.

 

A teázás művészet

Szinte mindegy milyen teáról beszélünk, az elkészítése művészet. Épp úgy „művészet” a konyhás néniktől az, hogy akár évekig, évtizedekig ugyanúgy, ugyanolyan ízűre tudják készíteni a menzateát, mint az, ahogy a legismertebb és a legdrágább teákat készítik a teamesterek. 

A teázás tehát művészet, ahol minden részlet számít – különösen az áztatás folyamata. Az áztatás, aminek a lényege, hogy a tealevelek a megfelelő időt, hőmérsékletet, odafigyelést kapják ahhoz, hogy kibontakozhassanak, és a lehető legjobb ízt adják. Nézzük meg, miért is olyan fontos az áztatás, és milyen szempontokat kell figyelembe venni.

 

Miért áztatjuk a teát?

Azért, mert ez az egyetlen módszer arra, hogy a tealevelekből kioldódnak azok a vegyületek, amelyek a tea ízét, aromáját és hatását adják. Ez a folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy minden csésze tea tökéletes legyen. Ha a teát nem áztatjuk megfelelően, akkor vagy túl gyenge lesz, vagy túl erős, esetleg keserű. 

 

Miért és mennyire fontos a tea áztatás ideje?

A tea áztatási ideje kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lehető legfinomabb és legteljesebb ízélményt nyújtsa majd az ital. Ahogy már írtuk, az áztatás során a forró víz hatására a tea levelekben lévő értékes íz- és aromaanyagok fokozatosan kioldódnak. Ha túl rövid ideig áztatjuk a teát, akkor ezek az anyagok nem tudnak kellőképpen kioldódni, így a tea íze gyenge és nem megfelelő lesz. Ha túl hosszú ideig áztatjuk, akkor a keserű ízeket okozó tanninok miatt a tea keserűvé válik. Ezért minden teafajtának megvan a maga ideális áztatási ideje, amelyet érdemes betartani, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki belőle. Gyakorlatilag ezt az időt látod az adott tea dobozán, leírásán.

 

Miért fontos a vízhőfok?

Azért, mert a különböző teák különböző hőmérsékleten nyújtják a legjobbjukat. A túl forró víz tönkreteheti az erre érzékeny tealeveleket, míg a túl hideg víz nem képes kioldani a szükséges íz- és illatanyagokat. (Egyébként ez nem csak a teákra, számtalan más olyan ételre és italra vonatkozik, amelyeket főzni kell. Teljesen más íze, állaga lesz a húsnak, a halnak, a krumplinak akkor, ha 60 fokos vízben főzöd 1 percig, mintha 100 fokos vízben teszed ugyanezt 10 percig) Elmondható, hogy minden tea típusnak megvan a maga ideális hőmérséklete. 

 

Miért áztatjuk a teákat eltérő ideig és eltérő hőfokon?

A különböző teák eltérő kémiai összetételűek, ezért más-más áztatási feltételeket igényelnek. A fehér tea és a zöld tea finomabb, érzékenyebb levelekből készülnek, így alacsonyabb hőmérsékleten és rövidebb ideig kell őket áztatni. A fekete tea levelei viszont erősebben oxidálódtak, így magasabb hőmérsékletet és hosszabb áztatási időt igényelnek ahhoz, hogy teljes pompájukban kibonthassák az ízüket.

 

Melyik teát, hogyan áztassuk?

Léteznek olyan – természetesen általános ezért nem minden teára hasznos és alkalmas – szabályok, amelyek kiindulási alapnak tökéletesek (de mindig nézd meg, hogy az adott tea leírásában mit ajánlanak).

A zöld teákat 75-80 fokos vízben ideális áztatni, általában 1-3 percig. A fekete tea levelei „vadabbak”, 95-98 fokos (tehát majdnem forrásban levő) víz és 2-4 perc kellhet számára. Az oolong tea nagyon válogatós, típustól függően 82-96 fokos vízben áztatjuk 3-4 percig (sose tégy hozzá tejet). A fehér tea a teák szűz királynője kesztyűs kezet igényel, gyengédséget: 74-80 fokot és 1-2 maximum 3 percet. Tejjel felönteni tilos. 

Az Earl grey az ellenkezője: forró víz + 3-4 perc áztatás a kedvence és igen, neki kifejezetten illik a tej. A herba teákat 95-98 fokon érdemes áztatni legalább 5 percig a rooibush-t (vagy rooibos-t) szintén, de csak 2-3 percig áztasd.

 

Ha ezeket a szabályokat betartod akkor hozod ki a legtöbbet a teádból, ami az ízével fogja meghálálni azt, hogy törődtél vele. A legfinomabb teákat pedig itt találod, nálunk.