Teahasonlat

2020. március 24. - 15:03
Tea összehasonlítás

Hogyan lehet a legkönnyebben különbséget tenni két, hasonló tulajdoságokkal rendelkező tea között?

Párhuzamos lefőzés, közvetlen egymás után többszöri kóstolgtás. Egy korty az egyikből, majd a másikból, aztán fordítva... Amíg meg nem fogalmazódik a differencia.

Lehet ezt akár kettőnél többel is játszani, de az már egy következő szint. Főként akkor, ha a tesztalanyok között nem húzódnak éles hatarok.

Például - zöld tea alap, jázminnal ízesítve, az egyik annak virágaival míg a másik abból kinyert aromával, előbbi Vietnámból utóbbi pedig Tajvanból. Ezt a két csodát vetettem össze a minap, mert bár külön külön tudom, milyenek, egymáshoz viszonyítva viszont nem tudtam megfogalmazni. Így derítettem ki a legérzékelhetőbb eltérést, mégpedig, hogy míg a "Jázmin" névre hallgató tea esetében a zöldtea dominál, addig a "Jázmin Taiwan" nevű testvérnél a jázmin ízére kerül a fókusz. Ami a kettő metszetébe írható fel, az a finomsági szám, amit én most teljesen szubjektív módon 7,5-re értékelek egy 10-es skálán. (Finomsági szám: jelen esetben nem fonaljellemzőre utal, hanem egy általam kitalált, a tea elfogyasztásából eredő ízélmény kifejezésére használatos mérőszám.) Tehát, az élményt illetően nem sok különbség mutatkozik, mindkettő kimagasló élvezeti értékekkel bír. A kérdés az, mire van inkább kedv/igény: zöld teás jázmint inni vagy jázminos zöld teát.

Nincsen jó vagy rossz döntés. Olyan van, hogy döntés. Olyan sincs, hogy csak ez vagy csak az. Végtelen lehetőség áll rendelkezésre, akár a kettő együtt is, vagy egymás után is következhet. Akár belehet venni egy harmadikat is. Minden csak a fantázián, kreativitáson múlik! És még mindig csak a teákról van itt szó.

A következő kérdés pedig lehetne az, hogy egyáltalán, van e értelme az összehasonlításnak. Hiszen minden és mindenki önmagában is jelentőségteljes. Hasonlítgatással pedig máris veszít egy kicsit az egyediségéből. Ugyanakkor felmerül az is, hogyan határozunk meg úgy valamit, ha nincsen mihez viszonyítanunk?

Hogy van az, hogy szinte minden teával kapcsolatos írás vége valamilyen filozófiai kérdés? Igazából még csak teának sem kell lennie, bármi kapcsán kérdőjelekhez érkezem. S ha elég nyitottan állok a válaszokhoz, akkor azok is megérkeznek. Amennyiben az szükséges. Ha pedig nem, akkor azt fogadom el.

Stenczel Timi írása, személyesen is találkozhatnak vele a Somerset Teahouse, Árkád üzletében.