Tea tévhitek és az igazság

2024. március 21. - 17:03
Tea tévhitek és az igazság

Nincs még egy ital, amelyiket ennyi – mítosz és tévhit – vesz körül, mint a teát. Nem csoda, ezeréves kultúrája van és a világ minden pontján fogyasztják. Íme a leggyakoribb tévhitet, és a mítoszok mögött rejlő valós tények. 

 

A tea nem romlik meg

Ennek a gondolatnak valószínűleg az az alapja, hogy az emberek nehezen képelik el, hogyan tud megromlani egy tea? És ezért úgy vélik, hogy a tea nem is tud megromlani. Pedig igen. Minél több fény és levegő éri a teádat, annál gyorsabban fog megromlani. Egy átlagos, laza levél körülbelül 6-9 hónapig tökéletes ízű, aztán észrevehetően romlik. Persze, sokkal tovább akár 2-3 évig marad friss, ha sötétben és légmentesen zárva tartod!

 

Minden tea kínai, igaz?

Dehogyis. Illetve picit igen. Kifejtjük. Bár a Camellia Sinensis (a tea latin neve) a kínai-burmai (mianmari) határvidék környékéről származik, a tea egy kitartó, ellenálló, örökzöld cserje, amely számos helyen képes nőni mert alkalmazkodó. Éppen ezért számos más országban, régióban is termesztenek teát, így az nem igaz, hogy ma minden tea kínai. Viszont: eredetileg ott nőtt, és onnan vitték el a világ különböző pontjaira. Ha így vesszük akkor minden tea kínai (volt)

 

A tea egészségesebb, mint a kávé!

Ezt nem lehet kijelenteni. Mind a kávé, mind a tea büszkélkedhet egészségügyi előnyökkel – például telis tele vannak aminosavakkal -, amelyek segítenek a szervezetnek a fehérjék felhasználásában. Emellett mindkettőben találsz mindig népszerű antioxidánst. A kávé és a tea általános egészségügyi előnyei nagyjából egyformák, de fontos, hogy ne essünk túlzásba. A kávé és a tea egyaránt vízhajtó hatású, és túlterhelheti a szervezetedet a koffeintartalmával és azzal, hogy dehidratál. 

 

A zöld teától úgy nézhetsz ki, mint egy görög isten

Az egyik legalaptalanabb mítosz! Igen, a zöld tea valóban segít a testsúlykontrollban. De ahogy a reklámokban is látod, nehéz azonnal formába hozni magad, többre van szükséged, mint a tea. A zöld tea rendszeres fogyasztása fokozhatja az anyagcserét, ami biztosítja, hogy ne raktározzon el felesleges zsírt a szervezeted. De ennyi. Tehát csak a zöld teától nem lehetsz görög isten. Először menj el az edzőterembe, aztán kortyolgasd a zöld teát. 

 

Az – átlagos, bolti - teafilterben nem finom a tea

Sokan gondolják, hogy a (például szupermarketekben kapható) 4-5-600 forintos 20 darabos teafilterekben gagyi, ihatatlan, rossz ízű tea van. De ez nem igaz. A teafilterek, ha megfelelően készítik el és áztatják, elfogadható aromát, textúrát és ízt adnak a teának. Csak a megfelelő előkészítési technikára van szükség, és ezzel nagyszerű csésze teát készíthetsz. Persze, a szálas tea egy másfajta élmény, de nem mondhatjuk azt, hogy a bolti tea nem finom. 

Találd meg nálunk a leendő kedvenc teádat, kattints és válassz magadnak!