A TEA IS ÖREGSZIK?

2020. szeptember 15. - 10:09
A TEA IS ÖREGSZIK?

Furcsán hangzik, de így van. A száraz teafű idővel megváltozik néha pozitív, és sajnos néha negatív irányba. Ezt a folyamatot nevezzük öregedésnek. A teafű minősége, egyéni jellege, illetve tárolásának módja mind-mind befolyásolja, hogy mennyi idő alatt és hogyan öregszik.

Mi itt a Somerset Teahouseban mindig arra törekszünk, hogy a legjobb alapanyagokból, a legjobb teát biztosítsuk vásárlóink számára. Épp emiatt folyamatosan újrakóstoljuk és figyeljük a főzetek változásait. Kiváltképp igaz ez saját keverékeinkre. Nézzünk is egy konkrét példát: a héten a Golden Darjeeling nevű teánk volt terítéken. A kóstolás során azt tapasztaltuk, hogy a tavaly rendelt fő alkotóelem már nem ugyanaz, mellette az idei szüret főzetének élénkebb színe, frissebb, muskotályosabb ízjegyei vannak, ellenben kevésbé testes. A döntés egyértelmű: új recept kell! Ilyenkor összeöntünk, százalékot számolunk, újrakóstolunk, érni hagyunk, majd az „ez még nem jó, előlről” úgy századik ismétlése után, (és némi letüdőzött teapor árán) elkészül az új keverék, majd mehet is a polcra.

Ha kíváncsiak vagytok az újraalkotott, üdébb, gyümölcsösebb, de hosszan tartó ízélményre, keressétek fel üzleteink egyikét egy csomag friss Golden Darjeeling-ért!

 

A KÓSTOLÁS

Egy főzet megízlelése, kiélvezése nem pusztán a tea kortyolgatásából áll, hanem egy egész folyamat sejlik fel a hátterében. Ahhoz, hogy eljussunk az „aha, finom” -tól a „van itt némi aszalt sárgabarackkos utóíz”-ig nem kell kisujjeltartós teasznobbá válnunk. Kevés háttér-információ, alakuló tapasztalat, és a kóstolási folyamat ismeretének kérdése az egész.

Az ortodox (vagyis ízesítetlen) teafüvek kóstolásának három fő szakasza van: a száraz, a nedves, és a korty. Először vetünk egy pillantást a fűre: megállapítjuk a színét és a formáját. Azaz, hogy élénk vagy fakó, sötét vagy világos, esetleg pelyhes-e: ezekből következtethetünk a típusra (fekete/sárga/zöld/fehér), a helyre, és annak környezeti tényezőire; illetve a forma - tűszerű, lapított, sodort, tört stb. - rámutat a feldolgozás módjára. Ezután megszaglásszuk, és próbáljuk megfogalmazni mire emlékeztet az illata. Kezdetben persze elég annyi, hogy „izé, hát zöld… világos… mint a frissen vágott gyep”, ahogy egy barátom is nyilatkozott a Sencha japán zöld teáról. Maj rátérünk a nedves szakaszra: adott hőfokon, adott mennyiséget, adott idővel elkészítünk, és egy kis tányérra borítjuk a nedves füvet. Megintcsak meglessük a színét és megillatoljuk. Nedves fű és nedves fű között nagyok az eltérések, de közel sem emlékeztetnek a szárazon érzett illatokra, így csak jelentősebb tapasztalattal fogunk tudni különbséget tenni. Úgyhogy nézzük is a főzetet. Kóstoláshoz mindig fehér belsejű csésze dukál, hogy mindent pontosan lássunk. Kérdés megint a szín: a főzet színe, továbbá, hogy az sötét, világos, homályos, vagy feketék esetében van-e sárga karimája, és „csillog-e” azaz olajos-e a felszíne. Végül belekortyolunk, és összhangba hozzuk a tapasztalatokat. Alapvetően a száraz fű illatai kéne, hogy visszaköszönjenek ízben, de ez mindig kiegészül. Ez az ötletelés szakasza, mikor próbálod megállapítani mire is hasonlítanak a jegyek, vagy – többszemélyes kóstolás esetében - mindenki bemondja, hogy ő minek nevezné az ízeket. Szerintem kezdőként pláne érdemes kipróbálni egy teát több személy társaságában, mert gyakran előfordul, hogy érzel valamit, de nem tudnád konkretizálni, majd a másik bemondja és bumm az az, tényleg! Valamint segíthet, ha egyszerre két teát kóstolunk és a különbségekre figyelünk. Ahogy nő a profizmus, haladunk afelé, hogy ugyanazon típus, ugyanazon ország, de más ültetvény terméseit elemezzük.

Mindezt végigcsinálni persze idő, elég alkalomadtán, vagy akár egy új tea beszerzésekor. Senki nem várja el, hogy reggel csipás szemmel és falnak támasztott fejjel, a forralóra várva kivágj egy 20 perces értekezést! De lehet egy délutáni program a barátokkal, vagy egy nehéz nap után. Nemcsak jó élmény, de hasznos is a kóstolás elsajátítása. Általa fejlődik az ízérzéked, összpontosul a figyelmed, mégis ellazulsz, és akár el is kápráztathatsz egy-két embert a tudásoddal. :)

2020.09.15

Beszédes Gabriella írása, ha személyesen is találkozna vele a Somerset Tea Fény utcai üzletében megteheti.