Világörökségi helyszínné válhat az ősi északi tea útvonal

2017. július 18. - 15:07
Világörökségi helyszínné válhat az ősi északi tea útvonal

Kína arra törekszik, hogy az ősi északi tea útvonalat UNESCO világörökségi helyszínként ismerjék el. A 13 000 kilométer hosszú kínai-orosz tea útvonal Kína keleti részéről indult, áthaladt a mongol sztyeppéken, és Oroszországban, Szentpétervárnál ért véget, így több mint 200 várost kötött össze.

A keleti kereskedelmi útvonalak a 17. században kibővültek, hogy Kína kincsei eljuthassanak Európába. A tea útvonal a Fujian tartománybeli Wuyi hegységből eredt.

Az észak-kínai Shanxi tartomány nem ültetett teát, de a tartomány régi Jinshang kereskedői az egész világon árulták a kínai teát háromszáz évvel ezelőtt.

A China Daily szerint Kína „Övezet és Út Kezdeményezése” megihlette a városokat, hogy felelevenítsék érdeklődésüket a tea útvonal és más ősi útvonalak iránt.

Chibi városa és a közeli Xianning, amelyek évszázadokon át adtak el teát Oroszországnak, egy teafeldolgozó létesítmény létrehozását indítványozták Kungurban, Oroszországban. Kungur Xianning testvérvárosa. Több mint 400 orosz és kínai képviselő gyűlt össze Pingyaoban, az ötödik Kínai-mongol-orosz Polgármesterek Csúcstalálkozóján.

Az egyik vendég Munkhnasan volt, a mongol Arkhangai tartomány kormányzója, aki azzal a céllal vett részt a csúcstalálkozón, hogy tartománya turisztikai projektjéhez kínai befektetőket találjon. „Kína bőséges tapasztalattal rendelkezik a turisztikai projektek fejlesztésében és olyan szórakoztató létesítmények építésében, mint például az üveg gyaloghidak, és mindez elősegítheti a turisztika fejlődését szülővárosomban" – mondta a China Dailynek.

Az UNESCO értékelési folyamata évekig eltart, mielőtt megadják a világörökségi státuszt. Egy példa a kínai nagy fal, egy másik a Shaanxi tartománybeli agyaghadsereg. 2012-ben nyolc tartomány a tea útvonal mentén közösen pályázott az UNESCO státuszra. Az UNESCO értékelésre való felkészülésnek ebben az évben kell befejeződnie.

 

 

Forrás: www.worldteanews.com