Turizmus a teák nyomában

2016. november 12. - 12:11
Turizmus a teák nyomában

Utazási ügynökök a világ különböző tájairól –a teaturizmus fellendítése érdekében - látogatást szerveznek működő teakertekbe, ahol a látogatók egzotikus helyeken tölthetnek el néhány idillikus napot furcsa bungalókban.

Hasonlóképpen működik az úgynevezett beszerző turizmus, azzal a különbséggel, hogy ezeket a kereskedők és szakemberek számára hozták létre és a teázás terén tapasztalt szakértők vezetik. Néhányuk egészen életközeli tapasztalatokat kínál, mint például a tea leszedése, feldolgozása és elfogyasztása.

Dan Robertson 1989 óta űzi ezt a tevékenységet, a világkörüli túrái kereskedők százait csábították Indiába, Nepálba, Sri Lankára, Kínába és Japánba. Robertson az idei tea világkiállításon mutat be egy előadást a témáról „A helyes út” címmel.

„A teakereskedők és üzletemberek számára a hitelesség és a tudás nem csupán divatos szavak, hanem ezáltal kerekedhetnek felül a konkurencián és lehetnek többek náluk. Nincs annál jobb módja a tudás elsajátításának, mint személyesen látni és megtapasztalni a tea növekedését, feldolgozását egy üzemben, vagy akár kézzel,” mondta Robertson.

„Ez a termelőknek is hasznos, mert ezáltal visszajelzést kaphatnak a vevőktől minőséget és árat tekintve,” mondta Elyse Petersen, a Tealet alapítója. „Segít nekik továbbá abban is, hogy információt kapjanak arról, hogy milyen módon kerül eladásra a teájuk. A velünk utazó kereskedők gyakran tanítanak a termelőknek új teafőzési technikákat,” fejtette ki Petersen.

Austin Hodge és felesége, Zhu Ping ilyen túrákat vezettek Kínában az elmúlt évtizedben. „Ezek oktató jellegű utazások, melyek élesben mutatják meg, hogy hogyan működnek a dolgok,” mondta Hodge. „Bemutatjuk a csapatainkat vezető díjnyertes teatermelőknek és tudósoknak.” Sokféle résztvevővel találkozhatunk, köztük egy teamesterrel Japánból, kóstolókkal, üzleti vezetőkkel és lelkes teaimádókkal, mint például Kevin Rose és Tim Ferris.

„Véleményem szerint felbecsülhetetlen élmény kint lenni a teaültetvényeken, eljutni az üzemekbe és személyesen megtapasztalni egy halom Oolong tea elkészítését,” mondta Thomas Shu, aki a feleségével 2008 óta vezeti a taiwani Oolong tanulmányi túrákat. Ezek a túrák nagy népszerűségnek örvendenek azon teakereskedők körében, akik szeretnék megérezni és megszagolni a tealevelek változásait lépésről lépésre.

Ezen utazások minden évben ősszel kerülnek megrendezésre és négy termőtáj meglátogatását foglalják magukban, így a résztvevők több elkészítési móddal is megismerkedhetnek. A kereskedők számára széleskörű fotó és videó kollekció áll rendelkezésre, ezen felül pedig fontos részleteket tudhatnak meg a termelésről, amely elengedhetetlen a hitelességük megtartásában a vásárlók szemében.

Matthew Frayer egy utazási irodát működtet Vermontban. „A tea bizniszben eltöltött 13 év után úgy döntöttünk, hogy itt az ideje annak, hogy létrehozzunk valamit, amely összehozza az ázsiai termelőket az amerikai teaimádókkal és szakemberekkel,” mondta.

„Ez egy remek szórakozás!” mondta Frayer. „Aki teával foglalkozik, minden bizonnyal szenvedélyesen szereti is a teát, így egy ilyen túrára eljutni egy életre szóló élmény lehet. A létező legfrissebb teából ihatsz, új és izgalmas kultúrát ismerhetsz meg és értékes információkhoz juthatsz a teákról, mely életed mozgatórugója,” mondta.

„Az üzlet szempontjából is fontos a teaipar számára, hogy minőségi termékek kerüljenek piacra, és hogy széleskörű tudással, az átláthatósággal és hitelességgel rendelkezzen a kereskedő. Az egyetlen módja mindezek megszerzésének a forrás meglátogatása,” mondta Frayer.

„A vásárlók is szívesebben vásárolnak onnan, ahol szakértelemmel és hitelességgel találkoznak, nem beszélve arról, ha a kereskedő ezeket személyesen tapasztalta meg,” mondta Robertson. „Ha saját magad meséled el a vásárlónak, hogyan választottad ki és dolgoztad fel a saját teádat, tanultad meg a teakóstolás és elemzés rejtélyeit miközben magadba szívtad a helyi kultúrát, nemcsak a vásárló érdeklődését fogod felkelteni, hanem minden bizonnyal hosszú távra üzletedhez láncolhatod,” mondta.

„Egy egzotikus vidéken eltöltött teatúra mindenki számára emlékezetes kaland lehet. Emellett az üzletnek is jót tesz és minden bizonnyal meg fog térülni,” mondta Robertson.

Egy örök életen át a szívedbe fogod zárni,” tette hozzá Shu.

Forrás: http://worldteanews.com/insights/origin-travels/sourcing-tourism