Tudnivalók a fehér teáról!

2011. április 26. - 16:04

A teafogyasztás hatalmas népszerűségre tett szert az elmúlt években. A tea évszázadok óta a legnépszerűbb italnak számít világszerte, ám fény derült arra, hogy napjainkban is újabb és újabb rajongókat szerez magának.

Mi is az a fehér tea?

Sokan felhagynak a kávé fogyasztásával, és inkább a teát választják, hisz ez utóbbi sokkal egészségesebb, ugyanakkor koffeintartalma alacsonyabb.

Mivel általában elmondható, hogy az emberek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a tea iránt, számos, a tea fogyasztásával kapcsolatos új trenddel találkozhatunk. Napjaink egyik legújabb és legnépszerűbb divatja a fehér tea. Egy könnyű, édeskés aromájú ital, mely ugyanakkor az egyik legfrissítőbb hatású tea az eddig ismertek közül. Ráadásul nagyon sok, az egészségre jó hatással bíró tulajdonsággal rendelkezik, amiről sokan még csak nem is hallottak. A fehér tea ugyanabból a növényféléből származik, mint sok más tea, a Camellia sinensis, azaz a kaméliából. Jóval korábban betakarítják, mint más teanövényeket, még mielőtt a levelei teljesen kinyílnának. A fejlődésnek ebben a stádiumában a növény bimbóit még finom, fehér szőr borítja, innen a fehér tea elnevezés is. Amellett, hogy nem ugyanabban az időszakban gyűjtik, mint a többi teákat, a fehér tea azért is más, mert akárcsak a zöld tea, nagyon kevés feldolgozásban van része, és nem erjesztik. A leveleit egyszerűen megpárolják, majd megszárítják. Néha a teaaratók helyben, vagyis a termőterületen párolják meg a növényi leveleket, majd hagyják őket a napon megszáradni. Így a fehér tea nem veszít finom aromájából!

Más teákkal összehasonlítva sokkal kevesebb fehér teát termesztenek és takarítanak be. Emiatt egyre drágább, mint a fekete, a zöld, vagy a kínai tea. Történelmi tény, hogy a fehér teát kizárólag a legmagasabb rangú teaszertartásokra tartogatták, például a méltóságok, illetve esküvői teázások alkalmára. Napjainkban a fehér tea olyan népszerűségre tett szert, hogy valószínűleg a  teanövény-termesztők is több fehér teát fognak termeszteni.

Mivel nagyon kevés feldolgozási folyamatnak van kitéve, a fehér tea a legtermészetesebb állapotban őrzi antioxidánsait. E tulajdonsága a lehető legegészségesebb teák közé sorolja. A tanulmányok kimutatták, hogy a fehér tea ugyanazokat az antioxidánsokat tartalmazza, mint a zöld tea, és ezek még aktívabbak, mint zöld unokatestvérének antioxidánsai. A fehér és a zöld teában azonosított antioxidánsok bizonyítottan segítik az emberi szervezetet a rák, a szívbetegség és a magas koleszterinszint elleni harcban.

Kimutatták, hogy a fehér tea javítja az immunrendszert is. Úgy tűnik, hogy sajátos módon képes harcolni a baktériumok és vírusok ellen. Magas fluoridtartalma miatt fogszuvasodás megelőzésére is fogyasztják, ugyanakkor a szájsebek kialakulását is megakadályozza.

 

A fehér tea íze többnyire azokat a teafogyasztókat vonzza, akik a fekete teát túl nehéznek, a zöld teát pedig kissé zöld ízűnek találják. Nagyon könnyű és finom, utóíze sima, egy leheletnyi édességgel fűszerezve. Sőt, ha eddig édesítőszerrel fogyasztottuk a teát, az első csésze fehér teát ajánlatos anélkül kipróbálni. Előfordulhat, hogy egyáltalán nem érezzük szükségét az édesítésének, illetve sokkal kevesebb édesítést igényel, mint a többi kedvenc teánk.

A fehér teát többnyire Kínában és Japánban termesztik, bár manapság India, és Sri Lanka Darjeeling régióiban is foglalkoznak vele. Mivel egyre népszerűbb, sokkal könnyebb beszerezni is, mint az elmúlt években. Tény, hogy a legtöbb teaforgalmazó vállalat kezdi piacra dobni a különböző fehér tea-fajtákat. Ma már fogyasztásra kész palackokban is megtalálható.

Mivel a fehér tea igen érzékeny, forráspont alatti hőmérsékletű vízben kell forrázzuk. Csupán 3-5 percig kell áztatni, és annak ellenére, hogy igen halvány színűnek tűnhet, tökéletesen készen áll a fogyasztásra. Megtapasztalhatjuk, hogy kevés aromával rendelkezik, ám az édeskés és finom. A fehér tea forrázás előtt kicsit másként néz ki, mint a fekete vagy a zöld tea, ömlesztett formában többnyire kissé ezüstös.

Napjainkban minden nagyobb teagyártó vállalat legalább egy fajta fehér teát forgalmaz. Ömlesztett formában is rendelkezésre áll, bár egyre gyakoribb tasakos vagy azonnal fogyasztható formában. A fehér tea finom íze gyakran önmagában is élvezhető. Viszont remek kiegészítője lehet különböző ételeknek is. Tálaljuk finoman ízesített ételekkel, mint például pogácsával, sima sajtokkal és nem túl fűszeres csirke-és halételekkel.

Az étel- illetve teaimádók azzal kísérleteznek, hogyan használhatják főzéshez is ezt az ízletes fehér teát. Ma már sok recept létezik, melyek a fehér teát mártások, különösen a hal- és a csirkeételekhez való mártások ízesítéséhez ajánlják. Mivel a fehér tea nem tartalmaz sem cukrot, sem pedig zsírokat, ételek fűszerezéséhez is nagyon egészséges. Enyhén édeskés és finom íze könnyűséget kölcsönöz az ételnek. Ha eddig nem tettük, mindenképpen próbáljuk ki a fehér teát. Finom édeskés és könnyű ízét örömmel befogadhatjuk szokásos italrepertoárunkba. Ugyanakkor, biztosak lehetünk benne, hogy egészséges és ízletes élményben lesz részünk!