A teaivás csökkenti a petefészekrák kockázatát

2011. május 11. - 09:05

A stockholmi  Karolinska Intézet munkatársai szerint azok közül az  asszonyok közül, akik naponta legalább két csészényi teát ittak, 46 százalékkal kevesebben betegedtek meg petefészekrákban, mint teát nem kedvelő társaik körében - írta az Archives of Internal Medicine című amerikai folyóirat. A svéd kutatók azt is megfigyelték, hogy minden további napi csésze tea újabb 18 százalékkal csökkentheti a petefészek tumor létrejöttének veszélyét. A védőhatás feltehetően a fekete és zöld teában egyaránt jelenlévő antioxidánsoknak köszönhető, amelyek elősegítik a daganatképződést okozó sejtmutációk létrejöttének megakadályozását. 

A Karolinska Intézet kutatói a nők egészségének hosszú távú alakulását és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos szokásokat feltérképező, 1987 és 2004 között végzett átfogó vizsgálat melléktermékeként jutottak arra a következtetésükre, hogy a teaivás védelmet nyújt a petefészekrák ellen. A hét éven át tartó vizsgálatba összesen 61 000 nőt vontak be. A vizsgálat kezdetén a résztvevők kétharmada mondta magát teaivónak, s a felmérés végéig a 61 ezer nő közül 301 betegedett meg petefészekrákban. 

Az Egyesült Államokban évente átlagosan 22 000 nő betegszik meg petefészekrákban, az újonnan diagnosztizált esetek 80 százalékánál azonban a felfedezéskor a tumor már áttéteket képezett, vagyis ebben a betegségben idén több mint 16 ezer amerikai nő hal meg.