A teafogyasztás valóban csökkentheti a zöldhályog kialakulásának kockázatát?

2018. január 08. - 15:01
A teafogyasztás valóban csökkentheti a zöldhályog kialakulásának kockázatát?Teázás glaukoma ellen?

Egy tanulmány összefüggést talált a forró tea és a zöldhályog (más néven glaukóma) kialakulásának alacsonyabb kockázata között, azonban a szakértők szerint nem bizonyított, hogy egy csésze tea megvédene minket a betegségtől

Élvezzük nyugodtan a teát, de a legjobb módja a glaukóma kordában tartásának a rendszeres szemvizsgálat, mondják a Royal College of Ophthalmologists tudósai.

A kutatás szerint a forró tea fogyasztása csökkentheti a vaksághoz vezető szembetegség kialakulásának kockázatát – a szakértők azonban azt mondják, hogy a tanulmány nem bizonyítja, hogy a főzetnek védő hatása lenne. A zöldhályog egy olyan szembetegség, amely során a szemben található folyadékok nyomása károsítja a látóideget – a betegség vaksághoz is vezethet, ha észrevétlen marad. Sokan nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek, és bár a glaukóma veszélye a korral nő, csecsemőket és gyermekeket is érinthet. Világszerte vélhetően körülbelül 57,5 millió ember szenved ebben a betegségben.

A koffein a szemen belüli nyomásra gyakorolt hatását vizsgáló kutatók azt mondják, a forró tea fogyasztása, úgy tűnik, kapcsolatban áll a glaukóma alacsonyabb kockázatával. A British Journal of Ophthalmology-ban amerikai kutatók leírják, hogy egy 2005-2006-ból származó országos egészségügyi és táplálkozási felmérés adatai között található 1678 szemvizsgálat eredményét vizsgálták – a szemvizsgálatokat 40 éven felülieken végezték. Vizsgálták továbbá a résztvevők válaszait azt illetően, hogy milyen gyakran fogyasztottak kávét, forró teát, üdítőitalokat vagy jeges teát az elmúlt évben, és hogy ezek az italok koffeinesek vagy koffeinmentesek voltak-e. Összességében 84 résztvevőnél találtak zöldhályogot, akik esetében gyakoribb a cukorbetegség, a dohányzás pedig kevésbé gyakori, mint a résztvevők összességére nézve. Nem találtak összefüggést a kávé, az üdítőitalok vagy a jeges tea fogyasztása és a glaukóma között, függetlenül attól, hogy ezek az italok koffeinmentesek voltak-e vagy sem, továbbá a koffeinmentes forró tea és a glaukóma között sem fedeztek fel kapcsolatot.

A csapat azonban megjegyezte, hogy a forró teához vezet szál; azok körében, akik hetente legalább hat csésze teát isznak, kisebb az esélye a zöldhályogos megbetegedésnek, még az olyan tényezőket is figyelembe véve, mint a kor, a testtömegindex, a dohányzás és a cukorbetegség. Általánosságban elmondható, hogy a zöldhályogos megbetegedés esélye 74%-kal volt kisebb azok körében, akik ekkora mennyiségekben fogyasztottak forró teát. A kutatócsapat azt feltételezi, hogy a teában található bizonyos növényi vegyi anyagok, mint például a flavonoidok és az egyéb antioxidánsok védő hatással rendelkezhetnek, és hozzátették, hogy a koffeines tea valószínűleg gazdagabb antioxidánsokban, mint a koffeinmentes tea. Bevallották, hogy nehéz következtetéseket levonni, mivel a tanulmány csak egy pillanatképet mutat be, és nem bizonyítja, hogy a forró tea fogyasztása ténylegesen csökkenti-e a glaukóma kialakulásának esélyét.

 

Forrás: theguardian