Tea tejjel?

2018. március 12. - 16:03
Tea tejjel?Tea tejjel

A tea jót tesz a szívnek - tej hozzáadásával azonban megsemmisítjük a jótékony hatást

A teafogyasztók bizonyos mértékű védelmet élvezhetnek a szívbetegségek ellen. Ha azonban tejet kevernek teájukba - mint ahogy azt a brit populáció nagy része teszi -, a jótékony hatás teljesen eltűnik; fedték fel a kutatók.

A teáról régóta úgy tartják, hogy jótékony hatással van a szívre és segíthet a rák megelőzésében. Német kutatók felfedezései a tejről azoban azt sugallják, újra kell értékelni a tea rákmegelőző hatását.

"Mivel úgy tűnik, hogy a tej módosítja a tea alkotórészeinek biológiai folyamatait, valószínű, hogy a tea rákmegelőző hatását is befolyásolja" - mondta Verena Stangl, a berlini Charité kórház kardiológus professzora.

"Ahhoz, hogy megtudjuk, tényleg így van-e, elengedhetetlen, hogy újra megvizsgáljuk a teafogyasztás és a rák elleni védelem közti kapcsolatot."

A kutatócsoport azt javasolja, hogy a teát tejjel fogyasztóknak néha feketén is kellene inniuk a teát. A teában található flavonoidok, a katechinek felelősek a tea szívre gyakorolt jótékony hatásáért. A kutatás során azt találták, hogy a tejben található proteinek egy csoportja, a kazeinek kölcsönhatásba lépnek a teával és csökkentik a katechinek koncentrációját.

A kutatás eredményei lehetséges választ adnak arra, hogy miért nem segít a tea megelőzni a szívbetegségek kialakulását az Egyesült Királyságban, ahol a teát tejjel fogyasztják.

A kutatók hozzátették: "Kicsi az esélye annak, hogy a tej elhagyása fog megvédeni minket a szívbetegségektől, sokkal fontosabb, hogy rendszeresen mozogjunk, kerüljük a dohányzást és egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozzunk".

 

 

Forrás: www.theguardian.com