Tea kódfejtés

2019. szeptember 11. - 17:09
A Teák osztályozása

Viszonylag hosszú utat jár be a csodálatos Camellia sinensis, mire főzetként a csészénkből szürcsölgethetjük (mert hogy ugye a teát nem csak szabad, érdemes is szürcsizés kíséretében elfogyasztani).

Ültetik, megnő, betakarítják, feldolgozzák különféle módokon, esetleg ízesítik is ezzel-azzal, csomagolják, szállítják ide-oda, majd "piacra" kerül. Na, és a folyamat közben valahol minősítésen is átesik. Ez nem olyan egyszerű, ráadásul mivel a teák nincsenek nemzetközi szinten egységesítve, ezért aztán több változatuk is ismert. Ezek pedig nem is egyértelműen a minőségére, aromájára utalnak, hanem egészen más információkat hordoznak. Úgy, mint például a gyártó ország, a teafajta, az ültetvény, tengerszint feletti magasság és/vagy a sajátságos feldolgozási metódus. Fekete, zöld és oolong teákat különböző osztályozási rendszerben "értékelnek".

A feketéket elsősorban a növényrészek mérete és kora alapján. Etekintetben viszont meghatározó a betakarítási módszer és a gyártás folyamata. Jelen esetben először két nagyobb kategóriába sorolják a teákat: a teljes és nem teljes levelek kategóriájába.

Előbbi alosztályai: souchong (S), pekoe (P), orange pekoe (OP), flowery orange pekoe (FOP),  golden flowery orange pekoe (GFOP), tippy  golden flowery orange pekoe (TGFOP), fine  tippy  golden flowery orange pekoe (FTGFOP) és az extrafinom, csúcsimnőségű super fine  tippy  golden flowery orange pekoe (SFTGFOP). Az elnevezésük a tealevelek korára és méretére utalnak és mindezt tovább lehet még fokozni 1-es vagy 2-es szám feltüntetésével mely pedig a hasonló teák közti különbséget jelöli - az egyes a legjobbat. Utóbbi pedig egy B betűvel egészíti ki az imént leírtakat, ami a "broken" (tört avagy nem teljes) szóra utal. Így kapunk tippy golden broken orange pekoe-t (TGBOP), broken orange pekoe impreial-t (BOPI), broken orange pekoe-t (BOP) valamint fanning-et (F) és dust-ot (D) - ezzel a leggyengébb kategóriára utalván, ami  a közismertebb filteres teák tartalma is egyúttal.

A zöld és oolong teák osztályozási rendszere némileg eltér a feketétől annak révén, hogy sokkal megfoghatatlanabb. Ennek oka pedig az, hogy a tea minőségének és ízének közvetlen kapcsolatát határozzák meg. Már amennyire azt meglehet. Ráadásul országonként változó a rendszer. Rengeteg sok kategória létezik, egészen az "extra choicest"-től a "medium"-on át a "fanning"-ig, köztük alkategóriákkal. Kínai zöldek között említhető többek között a gunpowder, az imperial, a hyson kategóriák. Ehhez hasonlatos az indiai zöld teák minősítése is, míg a Formosa (Tajvani) oolong teáknak saját, a Tajvani Kormány Teafelügyelő Hivatal (merthogy ilyen is létezik) által kifejlesztett osztályozási rendszerük van. Annyi féle, hogy inkább fel sem sorolom. Mindezeken kívül egyéb, köztes kategóriák is ismertek.

Ha igaz amit mondanak, 3000-nél is több teafajta és kombinációk ezrei várják, hogy végig kóstoljuk őket. Ez azt jelenti, hogy legalább 10 éven át minden napra jutna egy újabb tea, amit szürcsölgethetünk. Mire így a végére érnénk pedig biztosan "fejlesztettek" idő közben még újabb keverékeket amikkel folytathatnánk a sort.

Avagy talán nincs is olyan, hogy vég… csak végtelenség. :)

Stenczel Timi írása, személyesen is találkozhatnak vele a Somerset Teahouse Árkád üzletében. 

2019.09.11.