A tea fokozza a kreativitást

2018. március 19. - 12:03
A tea fokozza a kreativitást Pu erh tea

A tea fokozza a kreativitást: még egy jó indok a teafogyasztásra

Egy tanulmány szerint a tea hozzájárul a tiszta tudathoz és a könnyebb összpontosításhoz, ezzel serkenti kreativitásunkat. A kutatók úgy találták, hogy a teában található koffein és teanin javítja a figyelmet és az éberséget. Azt állítják, a hatásokat a tea elfogyasztása után néhány percen belül érzékelni lehet.

A Food Quality and Preference című folyóiratban megjelent tanulmány egy kínai pszichológusokból álló csapat kísérletét írja le. Két tesztet végeztek 50 diákon, akiknek átlagéletkora 23 év volt. A résztvevők fele egy csésze fekete teát kapott, a többiek pedig vizet fogyasztottak a feladatok elvégzése előtt. Az első teszt során a résztvevőknek egy „vonzó és kreatív” építményt kellett alkotniuk építőkockák segítségével, a diákok második feladata pedig az volt, hogy egy fiktív tésztaleves-étteremnek „menő” nevet találjanak ki.

Munkájukat más, a kísérletben részt nem vevő diákok értékelték. A teafogyasztók átlagosan 6,54 pontot értek el az építőkockás feladatnál, míg a vizet fogyasztók 6,03-at. A névadó feladat során a teafogyasztók átlagosan 4,11 pontot, míg a vízfogyasztók 3,78-at értek el. Tehát azt találták, hogy a tea növelte a kreativitást mindkét teszt során, így a kutatók arra jutottak, hogy a tea általában javítja a kognitív funkciókat. Megjegyezték azonban, hogy a résztvevők viszonylag kis mennyiségű teát fogyasztottak, tehát nem biztos, hogy hosszú távon azonos a jótékony hatás.

Mindenesetre nincs oka annak, hogy miért ne hivatkozhatnánk a tanulmányra a megszokott napi négy csészénk igazolásaképp.

 

Forrás: www.independent.co.uk