Sose forraljuk fel kétszer a vizet teafőzéskor!

2017. április 04. - 16:04
Sose forraljuk fel kétszer a vizet teafőzéskor! A teafőzés titkai

Amikor George Orwell megírta sokak által időtlennek tartott útmutatóját a jó tea elkészítéséhez, 11 alapelvet fektetett le a kanna előzetes felmelegítésétől a tea kevergetéséig miközben tejet öntünk bele.

Orwell szerint a víznek feltétlenül forrásban kell lennie, mielőtt a kannába öntjük, de ahhoz nem ragaszkodott, hogy a vizet csak egyszer szabad felforralni.

Úgy tűnik azonban, legalábbis ezen a ponton, hogy tévedett. Nagy-Britannia vezető teaszakértői most úgy vélik, a teához használt vizet sosem szabad egynél többször felforralni.

William Gorman, a Tea and Infusions Association elnöke arra figyelmeztet, hogy a többszöri forralás kivonja az oxigént és a nitrogént a vízből, és egy „fakó” teát eredményez.

Egészen szokatlan módon Gorman olyasvalamit javasol, amit Orwell – ha akkor már létezett volna – biztosan ellenzett volna: mikró használatát teakészítéshez.

„Általában amikor kihűl a teánk, újraforraljuk a vizet, és készítünk egy újabb csészével. Ezzel azonban garantáltan egy csésze fakó teára kárhoztatjuk magunkat. Új vízre van szükségünk, mert az újraforralás miatt az oxigén és a nitrogén kivész a vízből” – mondta Gorman, akinek a szervezete teacsomagolókat, brókereket és importőröket képvisel.

Hozzátette: „Jobb megoldás a csészét 15-20 másodpercre mikróba tenni. Amikor a teát mikróban melegítjük, tudományos szempontból nem teszünk mást, mint mozgatjuk a molekulákat, és egy megfelelő hőmérsékletre melegítjük a csésze tartalmát. Ez egyáltalán nem befolyásolja az ízt.”

Orwell elsőként 1946. január 12-én kiadott A Nice Cup of Tea (Egy csésze jó tea) című esszéjében azt állítja, „a víznek forrásban kell lennie az érintkezés pillanatában, ami azt jelenti, hogy a lángon kell tartanunk öntés közben”.

Így folytatja azonban: „Néhányan azt vallják, hogy csak frissen forralt vizet szabad használni, de én sosem éreztem, hogy különbséget tenne.”

Orwell, aki a teát a „civilizáció egyik oszlopaként” jellemezte a Brit-szigeteken, Ausztráliában és Új-Zélandon, azt mondta továbbá, hogy az italnak mindig erősnek kell lennie – hat teáskanál tea egy nagy kannához –, és cukor nélkül kell fogyasztani, hogy megmaradjon a karakterisztikus keserűsége.

Még vitatottabb az a megjegyzése, miszerint a tejet nem először, hanem utoljára kell a csészébe tölteni, bár azt ő is elismerte, hogy ez örök vita tárgyát képezi. „Valószínűleg minden brit családban kétféle bölcselet létezik ebben a kérdésben” – írta Orwell.

„A tejet -először- iskola egészen erős érveket tud felhozni, de fenntartom, hogy az én érvem megfellebbezhetetlen. Ez pedig a következő: azzal, hogy a teát öntjük ki először, és kevergetjük, miközben öntjük bele a tejet, pontosan szabályozhatjuk a tej mennyiségét, míg ha fordítva tesszük, hajlamosak vagyunk túl sok tejet önteni.”

Most, több mint 70 évvel később, Gorman lefektette saját szabályait a teakészítésre nézve, a XXI. századra aktualizálva őket. Egyvalaki biztosan hálás lesz Gormannak, a mikró jóváhagyásáért.

Alec Hardy felügyelőt, a Broadchurch fiktív nyomozóját, akit David Tennant alakít, nemrégiben pellengérre állítottak bizonyos körökben, amiért bögréjét a rendőrőrsön a mikróba tette, hogy teát főzzön magának. Visszakozz, Hardy felügyelő!

 

A Somerset Tea megjegyzése a fenti Telegraph-ban megjelent cikkhez:

Mi a magunk részéről vitaba szállunk a leirtakkal: így állítjuk, vigyázzunk ezzel a mikrózással, vizet forralni ekképp, (vagy a kávegep nyújtotta forró vizet használni forrázásra ) egészen szörnyű eredménnyel jár es emellet örök bérletet is biztosít számunkra a pokol legmélyebb bugyraiban. Ha pedig kannában forralunk vizet, nem mindegy vajh milyen vízzel (pl. keménység) is tesszük ezt  es milyen teát is készítünk. Mert ugye attol függ.. Nagyon is.