Rooibush hiány és áremelkedés

2016. augusztus 10. - 11:08

A rooibush népszerűsége rohamosan nő, ám a hosszú szárazságot követő terméscsökkenés miatt az árak rekord magasságokba emelkedtek.

Dél-Afrikában, ahol a rooibush őshonos, ez a koffeinmentes fű megtalálható minden éttermekben, élelmiszerboltban és élelmiszer-automatában. Az évente kitermelt 14000 tonna rooibush felét a hazai piacon fogyasztják el, 6-7000 tonnát exportálnak általában. Németország messze a legnagyobb importőr; az összes export 31%-áért felelős, Hollandia 16%, Japán 15%. Az Egyesült Államokba és Kanadába a rooibush nagy része Németországból érkezik. Az amerikai szállítmányt 585 tonnára becsülték 2015-ben, ez 40 tonnával több a 2014-es szállítmánynál. 2016 júniusában 272 tonna érkezett az Államokba.

„A rooibush kereskedelem nagy nyomás alatt van jelenleg” - írja Arend Redelinghuys, a Rooibush Ltd. - a legnagyobb dél-afrikai rooibush és honeybush exportőr - marketing igazgatója. „A tavalyi aszály sok ültetvény kipusztulását eredményezte. A csökkenő kínálat miatt a termelői árak rekordott döntöttek.” A rooibush árak hajlamosak a változatosságra az aratástól függően. 2004-ben például 4500 Ft volt egy kg, míg öt év múlva 1500 Ft-ot ért egy kg termelői áron. Redelinghuys szerint a magas áraknak bátorítania és motiválnia kéne a farmereket, hogy több rooibusht termesszenek. „Viszont van egy kétéves átfutási idő, mielőtt az új ültetvényeken szüretelni lehet, ami azt jelenti, hogy ezeket az új ültetvényeket először 2018-ban fogják betakarítani. Minden jel arra mutat, hogy a rooibushipar kereskedői továbbra is nagy nyomás alatt lesznek 2017-ben. A termés körülbelül 300 kg hektáronként, a szárítás miatti veszteség pedig körülbelül 3:1. A 2015-ös aszály nagymértékben redukálta a terméseket és bizonyos esetekben egész farmokat törtölt el a föld színéről.

 

Rooibush innováció

Redelinghuys, aki részt vett a World Tea Expo-n júniusban, azt mondta: „Le voltam nyűgözve a látogatók számától és a rooibush termékek nagy választékától, melyek kaphatók szerte a világban.” Redelinghuys szerint a rooibush tökéletesen illeszkedik a mai egészséges életmódba. „Tökéletes mind arra, hogy magában használjuk, mind arra, hogy összetevőként használjuk olyan teákban, mint a herbateák, gyógyteák, gyümölcsteák. Továbbá hatalmas érdeklődést mutatnak az italvállalatok afelé, hogy még több fogyasztásra kész rooibush ice teát vezessenek be.”

A Khoisan Tea Ltd. saját maga termeszti a 100%-ban organikus rooibushát a Cederberg térségben, Dél-Afrikában. A Khoisan vezérigazgatója, Tobias Gress azt mondja, az árnövekedés kevésbé lesz súlyos Észak-Amerikában, mert az ott árult rooibush nagy része keverék, mely gyakran drágább összetevőket tartalmaz. Gress szerint fontos az innováció a piac számára. „Más piacokkal (például Németországéval) szemben, Észak-Amerikában a rooibusht különböző formáiban prémium, gourmet termékként árulják, nem olcsó alap áruként.”

A Khoisan nemrég vezetett be egy organikus rooibush matchát. „Miután leszedjük az organikus rooibusht, elküldjük Japánba, hogy finom porrá aprítsák különleges készítésű gránit malomköveken, mint a hagyományos matchát, az egész levelet használva. A malomköveket hidegen tartják, hogy a levelek aromája ne változzon.” - magyarázza Gress. „Ez az exkluzív rooibush matcha tökéletesen használható tortákban, fagylaltokban és más édességekben.”

A Business Day jelentése szerint az Insight Survey piackutató cég adatai azt mutatják, hogy Dél-Afrika teakedvelői egyre inkább a rooibusht preferálják a fekete teával szemben. A fekete tea fogyasztóinak száma 2011 és 2015 között 58,6%-ról 51,5%-ra esett.

Magyarországon az ízesített Rooibush  változatok a legkedveltebbek. http://www.tea.hu/webaruhaz/tea/citromkremes-rooibush

Míg a rooibushfogyasztók száma 29,4%-ról 30,9%-ra nőtt 2011 és 2015 között. Ernest du Toit, a rooibush Tanács szóvivője, azt mondta a Business Day-nek, hogy bár a fekete teát összességében még mindig többen fogyasztják, mint a rooibusht, visszaesés figyelhető meg, míg a rooibush helyi és világszintű növekedést mutat. Amint du Toit mondja, a nemrég aláírt SADC (Southern African Development Community), az EU-val kötött kereskedelmi társulás, nem csak a rooibush dél-afrikai védjegyét erősíti meg, hanem szélesíti is a kereskedelmet Európa, Dél-Afrika és öt másik SACD állam között.

World Tea News