Özönvíz a teaültetvényeken

2016. augusztus 17. - 15:08

Hatalmas esőzések okoztak válságot India teaföldjein, ahol 59 ültetvény pusztult el.

Az áradások Assámban, Meghalayában, Biharban és Nyugat-Bengálban több mint 5 millió embert kényszerítettek elhagyni otthonát. Gurgáon utcái járhatatlanok voltak a Delhi régióban és a déli Taminádut megerősítették áradások ellen, míg a karnátakai esőzések komoly fennakadásokat okoztak Bengaluru városában.

Assam, a világ legnagyobb teaföldje szenvedte a legnagyobb kárt, amikor a Brahmaputra és mellékfolyói kitörtek medrükből. Legalább 3,6 millió ember menekült el otthonából 28 kerületben. Rajnath Singh belügyminiszter katonai helikopterrel repült át a régión és azt mondta, „a katasztrófa hatalmas”. „Az áradásokat nemzeti vészhelyzetnek nyilvánítani önmagában még nem megoldás. Most az a legfontosabb, hogy kitaláljuk, milyen intézkedésekkel előzhető meg egy-egy ilyen csapás.” - mondta a The Times of Indiának. Teaültetvények ezrei vannak víz alatt és gyárak százai maradtak munka nélkül az áradások miatt. Több mint 2100 alacsonyan fekvő falu és 100.000 hektár termés került víz alá Assam felső részén. Bihar 26 árvízhez kötődő halálesetet jelentett, amikor a Mahananda folyó kitört a medréből. A. N. Singh, a Goodricke Group vezérigazgatója, közölte, hogy a vállalat Leesh River Teabirtokát teljesen elmosta a víz. Becslése szerint a teatermelés 20-25%-kal fog esni júliusban a Duarok régiójában. A termés a Duarokban általában megközelíti a 300 millió kilót évente; 2015 júliusában a termelés elérte a 24 millió kilót.

„Az árvíz visszahúzódása után egy kártevőtámadás következik, mely a tealeveleket fogja károsítanii.” - jósolta Singh. Darjeelingben az áradások várhatóan 50%-kal fogják csökkenteni a júliusi termést, mondta SS Bagaria, a Darjeeling Teaegyesület szóvivője. A The Indian Express szerint, Sujit Patrát, az Indiai Teaegyesület társ titkárát idézve, „az általános helyzet nagyon rossz”. Sok teaültetvényt mosott el a víz, és sok bokor víz alatt is marad. Az Andrew Yule, Goodricke és Luxmi Tea által birtokolt földek 88 cm víz alatt állnak. Országszerte kilenc folyó folyik a veszélyszint felett; 3374 falut evakuáltak, 150 falu került víz alá. Északkelet-Indiában általában 500 milliméter eső esik júliusban. Az esőzések már most megdöntötték a húszéves rekordot. Ez a legrosszabb áradás Assamban 1988 óta. Nepálban az árvíz és a földcsuszamlások 90 ember halálát okozták, azok után, hogy nepáliak milliói még mindig összetákolt kunyhókban élnek a 2015-ös földrengés után, mely 9000 ember halálát okozta. Forrás: worldteanews.com