Megtalálták a világ legrégebbi teáját

2016. március 04. - 13:03

Régészek egy csoportja rábukkant a világ legrégebbi teájára egy 2100 évvel ezelőtt élt uralkodó sírjában. A leletek között találtak cserépfigurákat, bronzból készült pecséteket, rizs- és kölesmaradványokat is.
A Han-dinasztiabeli (i. e. 202 - i. sz. 220) Csing-ti császár temetkezési helyének feltárásába még 1998-ban kezdtek az északnyugat-kínai Senhszi tartományban, de a Kínai Tudományos Akadémia csak mostanra állapította meg minden kétséget kizáróan, hogy az ott talált elszenesedett szerves anyag tea. A leletek között találtak cserépfigurákat, bronzból készült pecséteket, rizs- és kölesmaradványokat - számolt be a Hszinhua hírügynökség egy nemrég közzétett tanulmányra hivatkozva.

Csing-ti császár

A tea Kínából ered és a Tang-dinaszia (618-907) idején terjedt el. A több mint 2000 éves tea azonosításából azonban arra következtetnek a kutatók, hogy az uralkodó osztály körében már jóval a Tang-dinasztia előtt is népszerű volt. A tea Han-dinasztia kori fogyasztásáról ugyanakkor megoszlik a kutatók véleménye: egyes szakértők szerint akkortájt a tea sokkal inkább számított gyógynövénynek, mint élvezeti cikknek, italnak.

Néhány a sírban talált cserépfigurák közül

Forrás: http://mult-kor.hu/