Környezettudatosságról

2019. augusztus 28. - 11:08
Papír teászacskók

Van ez a csodás "műanyagmentes július" elnevezésű nemzetközi kezdeményezés, mely arra sarkall, próbáljunk egy hónapon keresztül minél környezettudatosabban létezni - nevezhetjük akár kihívásnak is, az talán motiválóbb lehet sokak számára. A teaházban a három évvel ezelőtti állapothoz képest az utóbbi fél-egy évben tartósan azt tapasztalom, hogy az emberek nagy része legalább zacskót már hord magával, vagy inkább begyömöszkéli a tatyójába a motyóját mintsem újat kérne. Habár nálunk papírzacskót is lehet választani, ami szintén egy jóval tudatosabb alternatíva, ha otthonfelejtettük volna sajátunkat, vagy már nem fér a többi közé. A teafüvet is újabban papírzacsiba mérjük, de egyébként ha hozol magaddal saját (fém/üveg/akármilyen) dobozt, abba is kérheted. Ez pedig nem csak a teaházra igaz, hanem létezik már több csomagolásmentes élelmiszer üzlet is, ééés már több szupimarketben is találkoztam kimérős mag-adagolóval és hasonlókkal. Óriási fejlődés, úgy tudok ennek örülni!

Fantasztikus volna kitolni ezt nem csak egy, hanem több hónapra, majd egy évre aztán egy egész életre. Mert valójában, ha már pár héten-hónapon keresztül sikerül fokozatosan beépíteni és átállni az efféle tudatos gondolkodásra, egy idő után észrevétlenül beépül a mindennapokba és nem is tudjuk már máshogyan csinálni. Tapasztalatból beszélek! Hiszen ezek is csak szokások, mint minden, amit csinálunk (vagy épp nem csinálunk). Különbség csak az előjelben van - pozitív s negatív szokásokat pont ugyanannyi energiába telik felvenni vagy leadni. A kulcs a kitartásban rejlik.  Ezen túl a  megfelelő akaraterő és a fokozatosság is fontos tényezője a sikernek. Nekem is van még mit fejlődnöm például az étkezési szokásaimat illetően, de rajta vagyok az ügyön.

Szoros összefüggésben áll a testi-lelki egészségünk, jóllétünk a környezetünk állapotával. Oda-vissza hatnak egymásra, az egyik maga után vonja a másikat. Ezért volna olyan fontos nem csak mondogatni azt, hogy az egészségünk a legfontosabb, hanem cselekedni is.Lehet erre egyébként (kezdetben) egyfajta "hobbiként" is tekinteni, avagy játékosan beleállni. Kipróbálni mint újdonság - bizalmat szavazva annak pozitív kimenetelére, mert tudom, sokak számára visszatartó erő a változástól való félelem. De én mondom, ennek csak jó vége lehet! Különösen izgalmas, ha játékossággal párosul: úgy vásárolni, hogy azzal ne termeljünk műanyagot, úgy útnak indulni, hogy mindig legyen nálunk ételhordó, vizesüveg, bevásárló táska, zöldséges-gyümölcsös kis tasi, szelektíven gyűjteni a (minél kevesebb) szemetet, felfedezni olyan helyeket, ahol hasonlóan környezettudatos eladók és termékek vannak, kitapasztalni a saját kezűleg előállított takarító és tisztítószerek áldásosságát (és pénzt megtakarítani ezáltal, amit aztán élményekre cserélhetünk el), kipróbálni új ételeket és megkóstolni olyan finomságokat, amikről ezidáig azt sem tudtad, hogy létezik… és a többi.

Pozitív élettani hatásait pedig szintén jó sokáig sorolhatnám, köztük például a sokkal kellemesebb közérzettel, békésebb és boldogabb hangulattal, tágabb valósággal.

Műanyagmentességre fel!

Stenczel Timi írása, személyesen is találkozhatnak vele a Somerset Teahouse, Árkád üzletében.