Kávé, tea vagy Red Bull: melyik a legegészségesebb koffeinforrás?

2017. szeptember 12. - 11:09
Kávé, tea vagy Red Bull: melyik a legegészségesebb koffeinforrás?Melyik a legegészségesebb koffeinforrás?

A koffein mozgatja a világot, legalábbis mi így hisszük. Az Egyesült Királyságban például naponta 55 millió csésze kávét fogyasztanak. Enélkül billentyűzetünk felett bóbiskolnánk, félig lecsukódó szemhéjunkat gyufaszálakkal kipeckelve.

A múlt hónapban két tanulmány kimutatatta, hogy a napi egy csésze csökkenti a korai halál kockázatát, és drasztikusan csökkenti az emésztőrendszeri problémák okozta halál esélyét.

A kávé, pontosabban a koffein azonban pszichoaktív anyag, jelentős függőséget okozhat, és nagy hatással van az agyműködésre. Nyilvánvalóan lehet káros hatása, ezért ajánlja Rhiannon Lambert dietetikus a depresszióval és szorongással küszködő pácienseinek a koffeintől való teljes tartózkodást. „A sportolók számára azonban hasznos lehet a koffein” – mondja Lambert. „Például pozitív és negatív hatással is lehet a súlykezelésre.”

A koffein előnyei érvényesek az átlagemberre is. Növeli az éberségünket; egy tárgyalás előtt elfogyasztott kávé segíthet jobb teljesítményt nyújtani, azzal, hogy segít a koncentrációban, és csökkenti a feladat nehézségét felfogásunkban. Mindemellett produktívabbá is tesz minket, amint azt egy 2010-es MIT tanulmány bizonyítja.

Tehát, mi a legjobb módja a koffein megszerzésének? Összemérjük a különböző koffeinforrásokat, amelyek könnyedén elérhetők a munkahelyi kantinban, hogy kiderüljön, melyik a legegészségesebb választás.

 

Kávé

„Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres kávé- vagy teafogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét” – mondja dr. Lucy Chambers, a Brit Táplálkozástudományi Alapítvány tudósa. „Fontos azonban, hogy kerüljük a cukor hozzáadását, mivel ez roncsolja a fogak egészségét, és testsúlynövekedéssel jár.

Mint azt korábban említettük, a kávéfogyasztók jó helyzetben vannak a későbbi éveinkre jellemző problémákat illetően. Például a kávéfogyasztók esetében 84 százalékkal alacsonyabb a májzsugorodás kockázata.

Egy további pozitívum a fekete lötty oldalán a súlycsökkenés. A kávé felgyorsítja az anyagcserét, ezért gyakran használják stimulánsként edzés előtt, hogy energiaégető állapotba kerüljön a test. Ugyanakkor a babok miatt a test gyorsabban választja ki a kortizolt, ami túlevéshez és súlynövekedéshez vezethet.

A kávé erős is – gyakran a teában megtalálható koffein kétszeresét tartalmazza. Mivel a túl sok koffein szorongást okozhat, a kávéfogyasztókat óvatosságra intik.

Még egy utolsó fontos dolog: a kávé koffeintartalma széles skálán mozog. Egyik csésze tartalmazhat 90 milligrammot, míg egy másik 180 milligrammot. A biztonságos napi limit a legtöbb ember esetében 400 milligramm, így jól látható, milyen könnyű „túladagolni”, ha nem válogatjuk meg jól a kávénkat.

Builder’s tea – fekete tea tejjel

Egy erős tea nagyjából 50 milligramm koffeint tartalmaz, tehát nagyjából dupla annyit kell belőle fogyasztani, mint kávéból, hogy ugyanannyi koffeinhez jussunk.

Ennek egy nyilvánvaló előnye a szervezetbe kerülő tej. Míg a kávét gyakran feketén fogyasztjuk, a builder’s tea kellemes és tejes – és ezért tele van tápanyaggal. Figyelmeztetés: a zsíros tejnek nemkívánatos hatásai lehetnek, mondja Chambers. „A tej hozzáadása kalciumhoz, jódhoz és B-vitaminhoz juttat bennünket, de alacsonyabb zsírtartalmú tejet válasszunk, hogy kevesebb telített zsír kerüljön szervezetünkbe.” A telített zsír bizonyítottan növeli a „rossz” koleszterint a szervezetben, és növeli a szívbetegség kockázatát.

Érdekes módon a teában található koffein másképp működik a szervezetben, mint a kávéban található koffein. „Nem olyan gyorsan szabadul fel, mint a kávéban található koffein” – magyarázza Lambert. „Így az ember nem kezd el úgy nyüzsögni tőle, mint a kávétól. A koffein kölcsönhatásba lép a teában található L-theanine aminosavval, így amikor eléri az agyat, relaxáció-módba teszi azt.”

Ez azt jelenti, hogy bár a teának nincs olyan magas koffeintartalma, mint a kávénak, mégis jobb választás, ha stresszes helyzetbe kerülünk az irodában.

 

Energiaitalok

Egy doboz Red Bull nagyjából annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé – de 10 gramm cukor is található benne.

„Az energiaitalok tele vannak szabad cukrokkal (pont azzal a típussal, amelyből minél kevesebbet kéne fogyasztani), ezért próbáljuk inkább a cukormentes verziót választani” – mondja Chambers. „Némely energiaital hozzáadott B-vitamint tartalmaz, de ezeket étellel is bevihetjük szervezetünkbe, például gyümölccsel, zöldséggel, teljes kiőrlésű gabonával, színhússal, diófélékkel vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel. Ezek tápanyagban gazdagok, és fontos részei az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak.”

Sok adalékanyag is van az energiaitalokban. Ezek közül az egyik a taurin, amely antioxidánsként működik, segítheti a szív egészségét, és a relaxációval áll összefüggésben. „Vannak, akik szerint a taurin inkább nyugtató, mintsem stimuláns” – mondja Lambert. „Valójában akár le is lassíthatja az agyműködést, ahelyett, hogy felgyorsítaná azt.”

 

Zöld tea

Az egészségguruk és a buddhista szerzetesek egyaránt imádják ezt a forró italt, és ez áll listánk első helyén, ami a kényelmes és biztonságos koffeinbevitelt illeti.

A koffeintartalom változó a levéltől függően, de általában 70 milligramm körül van – valahol a builder’s tea és a kávé között.

„A zöld és a fekete teák polifenolokat tartalmaznak, amelyek finomhangolják a sejtek működését, és védenek a krónikus megbetegedésektől” – mondja Chambers.

Lambert is rajongója a zöld teának. Magyarázza az ital megannyi előnyét: „A zöld tea nagyon lassan szabadul fel a vérkeringésben, még a reggeli teához képest is. Létezik az úgynevezett matcha tea, amelyre oda kéne figyelnie az embereknek. Ez az energiabomba mellé egy egészségbombát is ad, és mindezt természetes úton.”

Nyert ügy.