A jó erős fekete tea

2014. március 24. - 12:03
A fekete tea htásairól

Akik törekednek az egészséges életmódra, azok számára kötelező ital a fekete tea. Élénkít, növeli a testi és szellemi frissességet.

Vannak, akiket az óracsörgés még nem rántott vissza a valóságba és szükségük van némi élénkítőre, hogy megszerezzék a reggeli lendületet és el tudják kezdeni a napot. Nekik egyértelműenegy nagy csésze fekete tea jelenti a megoldást. Az Indiából származó élénkítő a világ minden táján kulturális hagyományokkal van körülvéve. Vajon miben rejlik igazi ereje?

Több mint kellemes

Mindenki tudja, hogy egy forró tea elszürcsölgetése önmagában is kellemes hangulatot idéza fogyasztója számára. Emellett olyan élettani hatásokkal bír, mely miatt nem csak ajánlott, hanem kötelező a fogyasztása. A fekete tea a szabadgyököket megkötő antioxidáns tartalma miatt hozzájárul az egészséges életmódhoz.

Kávé vagy fekete tea?

Mit tudhat egy jó erős fekete? Főként, ha nem kávéról, hanem teáról van szó. A fekete tea épp úgy, mint a kávé, kiváló élénkítő hatással rendelkezik, amit a benne található thein tulajdonságának köszönhet.

Ez a központi idegrendszert stimuláló anyag mind a légzést, mind a vérkeringést serkenti, és ezáltal fokozza az agy oxigénellátását is. A kávéhoz hasonlóan tehát a fekete tea szintén képes szellemi frissességet és lendületet adni a fáradt szervezet számára.

Bár koffeintartalma alacsonyabb a kávénál, a vizsgálatok azt erősítették meg, hogy a tea rendszeres fogyasztása barna társával ellentétben nem jelent problémát a szervezetnek.

Reggeltől estig, bármely időszakban kiváló szomjoltó és élénkítő. Sőt az ajánlott napi 2-2,5 liter folyadékbevitel felét tea formájában érdemes elfogyasztani.

Kellemes lehelet és egészséges fogak

tea a benne lévő hatóanyagainak köszönhetően kivédi a baktériumok elszaporodását a szájüregben, így mindig kellemes marad a lehelet. Illetve rendszeres fogyasztóinak a lyukas fogaktól sem kell tartania, mivel magas fluortartalma védi a fogakat és baktériumölő hatása miatt csökken a fogszuvasodás kialakulásának veszélye.

Amire ügyelnünk kell

Mivel a fekete tea csersavat tartalmaz, éhgyomorra kevésbé ajánlott fogyasztani.

Annak ellenére, hogy a csersav nyugtatólag hat a szervezetben lejátszódó folyamatokra, hosszútávon gyomorpanaszokat okozhat és más nem kívánt folyamatokat generál, ha rendszeresen kora reggel, evés előtt szürcsöljük el.

Ízlés szerint, feketén

Egyszerre élénkít és nyugtatja meg a zakatoló szervezetet. Alkotóelemeinek köszönhetően a világ minden pontján lehetőségünk van beülni és elszürcsölgetni egy forró fekete teát. Azok számára pedig, akik a lágyabb ízeket kedvelik, de szeretnék élvezni a tea jótékony hatásait, a gyümölcsteákhelyett az ízesített feketék közül ajánlott válogatni.

 

Forrás: Tóth Eszter napidoktor.hu